Caută
Close this search box.

Carmen Iohannis, reacție dură a unei jurnaliste după fotografia în rochiță roz: Nu mai sunteți o profesoară de provincie

Scrisoare deschisă pentru prima doamnă a României, Carmen Iohannis, după ce aceasta a purtat o rochie controversată la o întâlnire oficială.

Aflată în vizită la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Italiei, alături de șeful statului, Carmen Iohannis a purtat o rochie cu volane de culoare roz pal acoperită cu un voal transparent cu buline negre, pe care a accesorizat-o cu o pereche de sandale de aceeaşi culoare.”Vă rog să luați aceste rânduri ca pe cel mai inocent gest de prietenie. Îl fac public, tocmai pentru că nu aș fi vrut ca el să rămână secret într-un birou al Președinției, cenzurat de vreun consilier zelos care ar fi decis să vă protejeze de citirea unor critici.Nu mai sunteți soția unui primar de oraș. Nu mai sunteți o profesoară de provincie. De patru ani. Sunteți Prima Doamnă a țării mele. Mă reprezentați în străinătate, la evenimente oficiale și sunteți imaginea României.

Într-o lume superficializată, în care o imagine spune mai mult decât orice discurs de o mie de cuvinte al soțului dvs și Președintele meu, apariția dumneavoastră poate atrage respectul și admirația unei lumi întregi, la fel cum poate ruina (imagologic desigur) reputația noastră.

Țineți minte când John F Kennedy le-a spus francezilor, în timpul vizitei sale oficiale din 1961: „Eu sunt bărbatul care o însoțește pe Jacqueline Kennedy la Paris!”, conștient fiind că ea era punctul de atracție. Da, uneori soția unui Președinte este mai importantă pentru lume decât el însuși.

V-am văzut de-a lungul timpului și am apreciat alura dumneavoastră sportivă, tonusul, zâmbetul de pe chip, chiar și naturalețea cu care nu vreți să păreți altceva decât ceea ce sunteți. Invadați de ipocriți, apreciez enorm autenticitatea dvs.

Însă dincolo de aceste atribute care vă definesc personalitatea, în 99% din cazurile aparițiilor dumneavoastră publice, ați fost îmbrăcată neadecvat, cu mâinile dezgolite, cu rochii scurte lăsându-ne să vă vedem picioarele-dar noi NU asta ne dorim și nici președinții altor țări pe care îi vizitați- în culori nefericite, croieli depășite, învechite, toate împreună dându-vă aspectul unei femei ( nu al unei doamne!) la limita dintre chici și dorința de a ne „striga strident” că nu își arată vârsta pe care o are în buletin.

Nu este vina dumneavoastră, ci a celor care vă consiliază.

Vă scriu onest că eu însămi am avut perioadele mele de chici vestimentar. În urmă cu vreo 15 ani, făcând ordine printre fotografii, am aruncat jumătate din ele pentru că pur și simplu nu puteam să-mi tolerez derapajele de imagine, nici măcar închise într-un sertar.

Puțini dintre noi ne-am născut cu un simț al esteticului desăvârșit, dar inteligența celor care nu au nativ acest dar este aceea de a ne lăsa consiliați de cei mai talentați ca noi în acest domeniu. La dumneavoastră este chiar o obligație.

V-am văzut ieri, la Episcopia ortodoxă din Roma, în rochia aceea roz cu picățele, fără ciorapi ( mi-o amintesc pe Sara Netanyahu, în 1999 sau 2000 parcă, în timpul unei vizite oficiale pe care o făceam ca ziarist acreditat la Guvern, alături de Radu Vasile, care purta, așa cum cere protocolul, ciorapi, deși afară erau 40 de grade!), în sandalele acelea decupate în față și cu baretuță pe gleznă, o, Doamna mea!, ca o bomboană fondantă printre călugări în sutane negre.

Simpla trecere în revistă a unui album cu câteva din primele doamne ale lumii v-ar arăta cât de departe sunteți de idealul iconic pe care îl întruchipează o Primă Doamnă.

Dar dacă asta vi se pare complicat, vă rog urmăriți-o pe Delia Dinu, Șeful protocolului Administrației Prezidențiale! Nu o cunosc personal, am văzut-o mereu în cadre la televizor sau în momentele oficiale. Este o lecție-chiar în proximitatea dvs-de eleganță, de clasă, de sofisticare și în același timp de modestie. Este mereu impecabilă și mereu adecvată contextului.

Împrieteniți-vă cu ea! Cereți-i sfatul! Lăsați-vă consiliată de ea câteva luni de zile! Este pur și simplu un om pe care îl puteți chiar imita vestimentar.

Aparițiile dumneavoastră nu trebuie să devină prilej de critică, ci de admirație. De respect.

Demonstrăm valoare când ne depășim condiția, când le oferim altora-și nouă înșine- vizibil, evoluția noastră la nivel imagologic, intelectual, spiritual, social.

Vă scriu oarecum tristă. Comentariile citite ieri și astăzi după nefericita dumneavoastră alegere vestimentară din timpul vizitei oficiale la Roma, m-au amărât. Colegii mei de presă nu știu nuanțele și nu știu să certe spre îndreptare. O fac cu voluptatea vânătorului care trăiește și din spaima căprioarei, dar și din uciderea ei.

Faceți ceva! Pentru salvarea dumneavoastră în mentalul colectiv! E timpul ca după aproape patru ani să fiți într-adevăr prima noastră DOAMNĂ și să fim mândri de dumneavoastră, nu jenați.

Cu cele mai bune gânduri

PS. Am făcut pentru dumneavoastră o selecție aleatorie cu alte doamne care vă sunt omolog. Poate vă influențează”, scrie Floriana Jucan pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri