Caută
Close this search box.

Cazul Khashoggi: Angajații turci din consulatul saudit din Istanbul dau declarații

Cinci angajați turci din consulatul saudit din Istanbul dau declarații ca martori în cadrul unei anchete privind uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a declarat luni postul de televiziune turcească NTV citat de Reuters.

Douăzeci de lucrători consulari, inclusiv șoferul consulului, au dat declarații procurorilor în legătură cu incidentul de săptămâna trecută, a raportat anterior NTV. Procurorii solicită declarații de la un total de 45 de angajați, a declarat CNN Turk.

Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie, când a intrat în consulatul saudit din Istanbul pentru a obține documente pentru căsătoria sa viitoare. După săptămâni de refuz privind detaliile sorții jurnalistului, oficialii saudiți au declarat că jurnalistul, critic proeminent, a fost ucis într-o „operațiune necinstită”. Comentariile ministrului afacerilor externe din Arabia Saudită, Adel al-Jubeir, au fost duminică unele dintre cele mai directe din Riyadh, care au dezvăluit mai multe detalii contradictorii cu privire la uciderea lui Khashoggi pe 2 octombrie, mai întâi negând moartea sa și recunoscând-o mai târziu pe fondul unui strigăt internațional. Jubeir a numit uciderea lui Khashoggi o „greșeală uriașă și gravă”, dar a încercat să-l protejeze pe prințul moștenitor de criza din ce în ce mai accentuată, spunând că Mohammed bin Salman nu știa.

După două săptămâni, refuzând orice implicare în dispariția jurnalistului de 59 de ani, Arabia Saudită a declarat sâmbătă că Khashoggi, critic al prințului moștenitor, a murit în timpul unei încăierări în clădire. O oră mai târziu, un alt oficial saudit a declarat că jurnalistul a murit strangulat.

„Nimic nu poate justifica această ucidere și o condamnăm în termenii cei mai duri”, a declarat Germania, Marea Britanie și Franța în declarația comună. Într-un discurs ținut duminică, președintele turc Tayyip Erdogan a sugerat că se pregătește să difuzeze informații despre investigația turcă și ar face acest lucru la discursul său săptămânal adresat membrilor partidului său de guvernământ, AK. Erdogan a rămas în mare măsură tăcut în acest caz, deși ziarele pro-guvernamentale din Turcia au publicat informații despre evenimentele de la consulat. Surse din Turcia spun că autoritățile au o înregistrare audio care presupune documentarea crimei lui Khashoggi din consulat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri