Caută
Close this search box.

Cea mai mare pasăre care a trăit vreodată pe Terra

Vorombe titan, o specie din Madagascar, dispărută în urmă cu multe secole, a primit din partea oamenilor de ştiinţă din Londra titulatura oficială de „cea mai mare pasăre care a trăit vreodată pe Terra”


Credit foto: Jaime Chirinos
Denumirea ştiinţifică a acestei specii înseamnă „pasăre mare” în malgaşă şi greacă. Cu o înălţime de aproape trei metri, această pasăre-elefant, asemănătoare struţului, avea o greutate cu puţin mai mică de o tonă (800 de kilograme).

vorombe - heidi ma
Foto credit: Heidi M

Experţii au petrecut decenii întregi analizând dovezi contradictorii şi polemizând în privinţa celei mai mari păsări care a trăit vreodată pe Pământ.

Un nou studiu dedicat păsărilor gigantice din Madagascar a încheiat această dezbatere academică şi a atribuit „titlul” în cauză speciei Vorombe titan, au anunţat cercetătorii de la Zoological Society of London (ZSL).

Anterior, oamenii de ştiinţă au crezut că fosilele analizate, aparţinând unui exemplar dintr-o specie descrisă din 1894, proveneau pur şi simplu de la pasăre neobişnuit de mare ce făcea parte dintr-o specie mai mică – Aepyornis maximus.

Însă noul studiu a descoperit că Vorombe titan este o specie distinctă, suficient de diferită de alte păsări-elefant pentru a justifica plasarea sa în propriul gen sau familie de animale. „Vorombe” este numele genului animal din care face parte acea specie.

Vorombe titan este cea de-a 16-a specie recunoscută de păsări-elefant, care au fost împărţite până acum în trei genuri.

Păsările-elefant au dispărut de pe Terra în urmă cu aproximativ 1.000 de ani, după ce au coexistat multă vreme cu primele aşezări umane din Madagascar.

În pofida picioarelor puternice şi a ghearelor lor fioroase, aceste păsări erau vieţuitoare paşnice, vegetariene, hrănindu-se în principal cu fructe. O teorie încă neconfirmată afirmă că exemplarele de Vorombe titan au fost vânate până la extincţie de către oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri