Caută
Close this search box.

Cine e dezinformatorul folosit de Rusia pentru ventilarea existenţei unui acord academic ruso-român

florin păsătoiu

Relansarea relațiilor ruso-române la nivel științific, cultural și diplomatic, prin intermediul unui acord între Universitatea din Craiova și Academia Diplomatică a Ministerului Rus de Externe a fost fake-news-ul săptămânii trecute, lansat chiar de purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate este o structură a Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, cu pagina web nefuncțională și o pagină de Facebook care postează mesaje ale propagandei ruse, precum faptul că NATO este o organizație epuizată sau necesitatea regândirii ordinii politice din Eurasia.

Șeful Centrului este Florin Păsătoiu, lector universitar cu studii la Moscova. Potrivit CV-ului său, în perioada septembrie – noiembrie 2014 (în plină criză a anexării ilegale a Crimeei și invadării Ucrainei de către Rusia), Păsătoiu a studiat la Moscova, la Ministerul rus de Externe, despre ”Politica externă a Federației Ruse, Politica de Securitate a Federației Ruse și balanța de putere”.

După întoarcerea de la studiile din Moscova, Păsătoiu s-a remarcat printr-o serie de evenimente și inițiative care au ajutat Rusia să-și propage în România liniile de discurs.

În 2017, centrul pe care îl conduce a invitat-o la Craiova să discute despre ”regionalizarea Euroasiei” pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Universității Fedarale din Ural, Rusia.

Tot în 2017, Florin Păsătoiu a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferențieze la Craiova, la sediul bibliotecii județene, pe Alexei Gromâko, diplomat rus și directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiințe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost și moderatorul conferinței – l-a lăsat pe Gromâko să își expună doctrina anti-NATO și anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia (sursa 1, sursa 2, sursa 3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri