Caută
Close this search box.

Cine sunt politicienii străini care au apărat-o pe Dăncilă în PE

propaganda rusă

Colegii din PSD au apărat-o pana în panzele albe pe Viorica Dăncilă. Dar nu numai europarlamentarii români din PSD, ci și câțiva străini. Și nici măcar din aceeași familie politică. Avocații Vioricăi Dăncilă au fost… euroscepticii. Printre aceştia un membru al partidului de extremă-dreapta din Franţa şi un britanic care a susţinut Brexitul.

Steven Woolfe, eurodeputat britanic: „Să nu aveţi nicio îndoială, astăzi sunteţi aici pentru a fi unul dintre acei premieri care trebuie atacat, hărţuit şi abuzat de acei oameni din primul rând. Şi asta pentru că aţi făcut un singur lucru, aţi avut îndrăzneala să le ţineţi piept lor şi metodelor lor antidemocratice. Vă atacă pe dumneavoastră, pe unguri, pe români”.

Sophie in ‘t Veld, eurodeputat ALDE, i-a dat replica: „E uimitor cum susţinătorii Brexitului încă simt nevoia să dea lecţii Uniunii Europene despre afacerile interne ale Uniunii Europene. Hai la revedere!”

Nikolas Bay, europarlamentar francez, „După Ungaria și Polonia, acum a intrat România în vizorul Comisiei Europene. Ca și în cazul Poloniei, României i se reproșează reforma sistemului său judiciar, care, zice-se, ar amenința statul de drept. În realitate, nu sunt decât pretexte, cum s-a întâmplat și în cazul Varșoviei. Adevărul e că ceea ce nu suportă Comisia Europeană este ca un popor să ia propriile decizii democratice și ea să nu fie consultată în locul poporului. Politicile familiale sunt de resortul statelor membre (…). Instituțiile europene trebuie să respecte România, suveranitatea ei și alegerea ei democratică. În locul dlui Timmermans, poporul român e cel care decide ce se întâmplă cu copiii săi”.

Aceiaşi politicieni eurosceptici au fost şi avocaţii lui Viktor Orban la audierea din luna septembrie când s-a discutat despre statul de drept din Ungaria. Au făcut din el o victimă şi i-au propus să ia exemplul Brexitului.

În schimb, reprezentanţii Comisiei Europene şi numeroși alți europarlamentari au criticat dur modificările legilor justiţiei şi ale codurilor penale, dar şi intervenţia brutală a Jandarmeriei, la protestul din 10 august.

Esteban Gonzales Pons – eurodeputat spaniol, PPE: Nu înţelegem reacţia extremă a Guvernului condus de dumneavoastră în tragica zi de 10 august, când mii de români veniţi din diaspora voiau doar să fie ascultaţi. Românii sunt un popor curajos şi decent, iar dumneavoastră, doamnă prim-ministru, îi ignoraţi. Spuneţi-mi, de ce nu vreţi să vă ascultaţi propriul popor?

Ska Keller, europarlamentar, Verzi: „Este îngrijorător să vedem că există un regres, fiindcă odată cu reforma codurilor penale, guvernul dumneavoastră a legalizat abuzul de putere. Practic, dumneavoastră legalizaţi corupţia prin această reformă. Acum, românii pierd de cinci ori mai mulţi bani din cauza corupţiei decât cheltuieşte statul pentru spitale şi sistemul de sanătate”.

Esteban Gonzales Pons – eurodeputat spaniol, PPE: „Spuneţi-mi, ce interese ascunse se află în spatele acţiunilor guvernului pe care îl conduceţi? De ce vă temeţi? Românii vor doar să aibă un viitor mai bun, în propria ţară, nu în afara ei. Nimic mai mult”.

Viorica Dăncilă a luat apărarea jandarmilor. În plus, premierul a criticat Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Viorica Dăncilă, premierul României: „În ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea drepturilor lor? Acest mecanism și-a ratat menirea. Cer oficial să ni se spună cine a redactat MCV, cine a furnizat datele”.

Răspunsul oficialilor europeni a fost prompt: MCV e esenţial pentru lupta anticorupţie, care e pusă în pericol de modificările la Legile justiţiei şi Codurile Penale.

Guy Verhofstadt – eurodeputat olandez, ALDE: „În opinia mea, colegii români au nu una, ci două probleme: corupţia generalizată şi serviciile secrete ieşite de sub control. Slăbirea luptei împotriva corupţiei la nivel înalt, periclitarea muncii procurorilor, acesta este… în stilul Orban – Kaczynski, nu este un mod de guvernare liberal”.

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene: „Ca gardian al Tratatelor UE, nu vom ezita să acţionăm atunci când trebuie să ne asigurăm că Tratatele UE sunt respectate. Comisia va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie, fie că e vorba de MCV sau de altele. Comisia cere României să pună din nou pe cursul pozitiv reformele şi asta înseamnă să facă paşi înainte, nu înapoi. Eu cred sincer că încă mai avem o şansă pentru a schimba situaţia. Legile acestea nu au fost încă promulgate, de aceea nu e încă prea târziu ca autorităţile române să inverseze acest curs”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri