Caută
Close this search box.

#Colectiv, indiferența și lipsa de rușine

rodica sarmas furnea

După atâta vreme de la tragedia petrecută în Clubul Colectiv, cu greu mai poți să înghiți mizeriile din toate mediile: stradă, televizoare, rețele de socializare, spitale.

De politicieni nu mai amintesc, acum e treaba președintelui Iohannis să descurce interesele și orgoliile de partid, ca să avem stabilitate. Ar trebui doar ca ritmul prezidențial să fie mai alert, altfel ne scufundăm definitiv în anarhia propriilor greșeli.

Să le luăm pe rând. Ce am văzut zilele acelea, în infernul #Colectiv, de care ne vom aminti multi ani de aici inainte ca un test general al neputinței? Un singur om, pe Raed Arafat, care a coordonat toată acțiunea de salvare, în timp ce vorbea în direct la televizor. Nu e bine și nu e normal ca un întreg sistem de urgență să stea în mâinile unei persoane, oricât de capabilă ar fi aceasta. Nu poți să fii protagonistul unei imagini perfecte, care să convină tuturor, atâta vreme cât trupurile fumegânde ale celor morți îngrozesc o lume întreagă. Nu e cinstit să spui unei țări întregi că toate lucrurile merg ca pe roate, în vreme ce răniți grav erau transportați către spitale unde doctorii nu au îngrijit în viața lor un bolnav ars. În fine, nu a funcționat nimic bine, în afară de solidaridatea medicilor, care au muncit ore în șir până la epuizare. Păi, nici acest lucru nu a fost firesc, chirurgii aceștia erau și ei oameni, nu mașini de operat la foc continuu.

Insă să fim onești și să vedem ce a fost rău și în spitale. După 28 de ani, vedem în București că marile clinici sunt dotate doar pe sectiile de terapie intensiva. Mă refer țintit la Spitalul de Arsuri, cel mai mare din țară, care ar trebui să fie etalon al condițiilor de îngrijire. Vă spun în deplină cunoștință de cauză, saloanele continuă să înspăimânte orice om, sărac sau bogat. Paturi incomode, fără saltele corespunzătoare, cuve insalubre, incapacitatea de a izola arșii, iată imaginea unui spital universitar, dintr-o capitală europeană. Ar trebui să le crape obrazul de rusine tuturor celor care au populat guvernele și primăriile din întreaga paletă a culorile politice: dacă spitalele mari din București arată așa, cu siguranță, în provincie, avem depozite de bolnavi, laolaltă cu bacterii ucigașe și prostie.

Tot la capitolul prostie rămânem în stradă și pe rețelele de socializare. O mulțime de încurcă-lume în fața spitalelor, blindați cu aparate de fotografiat (și nu la ziariști mă refer), deveniți peste noapte prietenii bieților oameni care suferă. Mi-e scârbă pur și simplu să văd cum e mereu vorba despre ei, culeg informații dintr-o parte în alta și vin cu sentințe medicale, pe care le dau ca sigure. Mereu în centrul lucrurilor, iar dacă mai postează și fotografia unui rănit, sunt vedete în sufrageria lor. Mai cuminți, dar tot încurcă lume, sunt grupurile de intelectuali care ajută zi și noapte, se întrec în liste inutile, dau speranțe false familiilor afectate și, în final, rămân în cercul vicios al exaltărilor de grup. Nu în ultimul rând vedem parada escrocilor, mari și mici, cu fundații sau fără, care fură și înșeală în numele celor se zbat între moarte și viață.

Citește și: Comedieni în fruntea țării

Asităm la manufacturarea în direct a unei mașinării de moarte, impostură, hoție – cum spunea Lelia Munteanu, o adevărată strategie de imagine a morții. Și e mare păcat, pentru că toată mizeria acoperă sentimentele frumoase pe care le-am trăit cu toții zilele grele: altruismul, solidaritatea, compasiunea, omenia. Cu toate acestea, sper să mergem mai departe, dar nu în stradă, ci într-un stat organizat, funcțional, cu guverne competente. Cumva trebuie să reușim să avem măcar bun simț.

Un răspuns

  1. Doamna Furnea observ ca nu va place nimic si de nimeni in aceasta tara decat de presedintele lohannis va deranjez si eu cu doua intrebari.1.Ce a facut presedintele acestei tari pentru noi oamenii de rand? 2.De ce mai ramaneti in aceasta tara ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri