Vă prezentăm, punctual, criticile formulate de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), care a transmis, în avizul aprobat vineri, o serie de recomandări în cazul amendamentelor la Codul de Procedură Penală şi la Codul Penal.

Modificările adoptate de Parlamentul României la Codul penal și de procedură penală slăbesc eficiența sistemului judiciar penal în privința luptei împotriva corupției, crimelor cu violență și crimei organizate, precizează comunicatul.
Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să facă o reevaluare completă a tuturor amendamentelor aduse ambelor coduri, printr-un proces larg și eficient de consultare publică, pentru a veni cu propuneri legislative solide și coerente, care să beneficieze de un sprijin larg din partea societății românești, să țină cont de standarde de aplicabilitate, și să urmeze recomandările Curții Constituționale.

În cazul Codului de procedură Penală, Comisia recomandă României „să revizuiască în totalitate amendamentele pentru a se asigura că reformele nu au impact negativ asupra funcţionării sistemului judiciar penal”.

„În revizuirea în totalitate a amendamentelor, sunt necesare schimbări substanţiale în cazul procedurilor de comunicare asupra investigaţiilor penale aflate în curs (Articolul 4), în privinţa iniţierii anchetelor penale (Articolul 305), în privinţa limitelor şi imposibilităţii folosirii anumitor tipuri de dovezi (articolele 139, 143, 153, 168) şi în privinţa dreptului de a fi informat şi de a participa la toate etapele de investigare (articolele 83 şi 92)”. În plus, România trebuie „să reanalizeze prevederile finale şi tranzitorii”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneţia.

În cazul Codului Penal, Comisia de la Veneţia îndeamnă Bucureştiul „să reanalizeze şi să modifice prevederile privind delictele asociate corupţiei, în special mita (Articolul 290)”. „Avizul evidenţiază că proiectele de amendamente ar descuraja persoanele care oferă mită să coopereze cu autorităţile, ar influenţa relaţiile comerciale şi tranzacţiile de cumpărare (articolele 291 şi 292), delapidarea (Articolul 295) şi abuzul în serviciu (Articolul 297)”. Bucureştiul trebuie „să reanalizeze şi să modifice unele prevederi care au impact mai general, precum cele privind statutul limitărilor (articolele 154-155)„, precizează Comisia Veneţia.

„Conform avizului, amendamentul propus creează riscul ridicat ca, în cazuri complexe, infracţiunile respective să fie blocate prin prescriere înainte de finalizarea investigaţiei şi a procesului – mărturia falsă (Articolul 273) şi compromiterea intereselor justiţiei (Articolul 277 CC)”; Bucureştiul trebuie „să reanalizeze şi să modifice prevederile referitoare la măsurile de confiscare (Articolul 1121) şi definirea funcţionarului public (Articolul 175), sancţiunile auxiliare (Articolul 65), pentru a le alinia la obligaţiile internaţionale ale ţării”, precizează Comisia Veneţia.

Comunicatul anunță că textul opiniei va fi publicat luni dupa-amiază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 6 =