Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţa Comisiei de la Veneţia, susţine într-o postare pe Facebook că forul european cere României să abroge prevederea legislativă care priveşte pensionarea magistraţilor. 

Comisia de la Veneţia a apreciat soluţia ordonanţei de urgenţă care amână prevederea privind pensionarea magistraţilor, însă cere textul integral al ordonanţei de urgenţă pentru avizarea formală.

„Comisia de la Veneția! Avizul CV reține soluționarea temporară a problemei pensionării magistraților, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluției legislative. Se recomandă abrogarea acestei soluții legislative. OUG pentru legile justiției va fi transmisă, în mod formal, către CV pentru emiterea unui aviz!”,  a scris Tudorel Toader în postarea de pe Facebook.

Comisia de la Veneţia se va pronunţa astăzi asupra modificărilor aduse legilor Justiției și Codurilor penale din România. La discuţii va participa şi președintele comisiei parlamentare speciale, Florin Iordache.

 Comisia de la Veneţia se reuneşte vineri în sesiune plenară, pentru două zile, pe ordinea de zi care urmează să fie supusă aprobării participanţilor aflându-se confirmarea avizului preliminar pe tema legilor justiţiei din România. Pe agenda provizorie a reununii se menţionează că avizul va fi adoptat cu modificări pentru a reflecta prevedierile Ordonanţei de Urgenţă adoptate în principiu pentru conformarea cu observaţiile comisiei. De asemenea ar urma să examineze, în vederea adoptării, un proiect de aviz referitor la Codul Penal şi la Codul de procedură penală.

Subiectul referitor la confirmarea avizului preliminar privind legile justiţiei din România se află la punctul 10 al ordinii de zi, care va fi supusă însă aprobării la începutul şedinţei.

În luna iulie, comisia de la Veneţia a mai avut o opinie preliminară referitoare la amendamentele ce privesc statutul magistraților, organizarea judiciară și funcționarea CSM. Atunci experţii au criticat modificarea legilor justiției.

Acel raport intermediar a fost folosit de ministrul justiţiei ca justificare pentru ordonanţa care a stârnit numeroase controverse în ultimele zile. Tudorel Toader a susţinut şi că are acceptul Comisiei de la Veneţia pentru a pune în acord actele normative modificate de Parlament cu recomandările acesteia.

Pe lista invitaţilor la lucrările Comisiei de la Veneția se află Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Marieta Safta, precizează News.ro.

Şedinţa plenară a Comisiei de la Veneţia are loc în contextul în care OUG care preia recomandările acestui for este criticată în ţară, mai ales în ceea ce priveşte modul în care a fost adoptată, fără dezbatere, şi în condiţiile în care a fost publicată în Monitorul Oficial la mai mult de 24 de ore de la adoptare. De asemenea, articolul referitor la menţinerea în funcţie a procurorilor, în noile condiţii de vechime şi de rang impuse de actul normtiv, a făcut obiectul unei interpretări a Secţiei pentru procurori a CSM în legătură cu momentul din care aceste prevederi devin aplicabile.

98 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 8 =