Caută
Close this search box.

Condusă de un român, Comisia mondială care decide soarta JO de iarnă 2026 a primit undă verde

Componentii Comisiei care va evalua orasele candidate pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice de iarna din 2026 – Calgary (Canada), Milano / Cortina d’Ampezzo (Italia) si Stockholm (Suedia) – au fost numiti de Comitetul Olimpic International (CIO). Comisia, al carei sef este Octavian Morariu – membru al CIO, presedinte Rugby Europe si membru al Comisiei de Coordonare pentru Jocurile Olimpice de Iarna XXIV Beijing 2022, este formata din membri ai CIO si reprezentanti ai Miscarii Olimpice.
Membrii CIO:
-Kristin Kloster Aasen (Norvegia) – primul vicepresedinte al Comitetul Olimpic si Paralimpic Norvegian si Confederatia de sport,  membru al Comisiei pentru durabilitate si mostenire a CIO;
-Hong Zhang (China) – reprezentantul Comisiei Sportivilor a CIO, campionul olimpic la patinaj viteza la Sochi 2014, membru al Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic Chinez
Reprezentanti ai partilor interesate:
– Roman Kumpost (Cehia) – reprezentant al Asociatiei Comitetelor Nationale Olimpice (ANOC), vicepresedintele Comitetului Olimpic Ceh;
– Heike Groesswang (Germania) – reprezentant al Asociatiei Federatiilor Olimpice Internationale de Sporturi de Iarna (AIOWF), secretar general al Federatiei Internationale pentru Bob si Sanie (IBSF)
– Marianna Davis (SUA) – reprezentant al Comitetului International Paralimpic (IPC), membru al Consiliului de administratie IPC
– LEE Hee-beom (Coreea de Sud) – presedintele Comitetului de organizare pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice de Iarna PyeongChang 2018;
– José Luis Marco (Argentina) – membru al Comisiei de Coordonare pentru Jocurile Olimpice de Iarna XXIV Beijing 2022 si Jocurile Olimpice de Iarna XXI Vancouver 2010, membru al Comisiei de evaluare pentru Jocurile Olimpice 2012 si Jocurile Olimpice de Iarna 2002, 2010 si 2014.
Thomas Bach, presedintele CIO, a declarat: „Membrii Comisiei de evaluare aduc cu ei o vasta experienta in evaluarea candidatilor. Acestia vor garanta ca proiectele sunt analizate pe baza alinierii lor la planurile pe termen lung existente ale comunitatilor lor locale, asa cum se subliniaza in Noile norme ale Agendei Olimpice 2020”.
Octavian Morariu, seful Comisei pentru evaluare, a adaugat: „Noile norme ale Agendei Olimpice 2020 au ajutat deja aceste trei candidaturi interesante sa obtina o planificare cat mai eficienta. Comisia este angajata sa colaboreze indeaproape cu orasele pentru a se asigura ca proiectele lor continua sa se alinieze la principiile flexibilitatii, mostenirii si durabilitatii”.
Cu o scurta etapa de candidatura si un singur dosar care urmeaza sa fie depus, orasele vor putea beneficia de un proces simplu si eficient din punct de vedere al costurilor. Beneficiind de un sprijin sporit din partea CIO – consultanta tehnica, asistenta in comunicare si materiale pentru a-si dezvolta proiectele – orasele vor ajunge in aceasta etapa, profitand de mai multe luni de dialog neconditionat cu CIO.
Candidatii vor trebui sa depuna dosarele pana la data de 11 ianuarie 2019, inainte de vizitele membrilor Comisiei de evaluare in cele trei orase programate in martie si aprilie 2019.
Comisia va pregati apoi un raport in care va rezuma si va evalua elementele esentiale pentru planificarea si organizarea Jocurilor in conditii optime. Documentul va fi publicat inainte de alegerea orasului gazda la cea de-a 134-a sesiune a CIO din Lausanne, Elvetia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri