Caută
Close this search box.

Coreea de Nord pregătită să lase inspectorii internaționali pe siturile sale de testare nucleară

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat luni că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este pregătit să permită inspectorilor internaționali să participe la centrele de testare nucleară și de rachete din nord, unul dintre principalele puncte de legătură cu un angajament anterior privind denuclearizare, informează Reuters.

Pompeo, care s-a întâlnit cu Kim într-o scurtă călătorie în Phenian, duminică, a declarat că inspectorii vor vizita o unitate de testare pentru motoarele cu rachete și unitatea de testare nucleară Punggye-ri de îndată ce cele două părți vor conveni asupra logisticii. „Există multă logistică care va fi necesară pentru a executa acest lucru”, a declarat Pompeo într-un briefing de presă la Seul înainte de a pleca la Beijing. Diplomatul american de top a declarat, de asemenea, că ambele părți au fost „destul de apropiate” de acordul privind detaliile unui al doilea summit, pe care Kim l-a propus președintelui american Donald Trump într-o scrisoare de luna trecută. Trump și Kim au organizat un prim summit istoric în Singapore în iunie.

Cea de-a patra misiune a lui Pompeo în Phenian a urmat unui impas, deoarece Coreea de Nord a rezistat cerințelor Washington-ului privind pașii ireversibili de a renunța la arsenalul său nuclear, inclusiv un inventar complet al armelor și facilităților sale. El a declarat duminică președintelui sud-coreean Moon Jae-in că ultima sa călătorie în Phenian a fost „un alt pas înainte” către denuclearizare, dar există mai „mulți pași de-a lungul drumului”.

Într-o notă mai optimistă, mass-media de stat din Phenian a declarat luni că Kim și-a dat cuvântul lui Pompeo. „Kim Jong-un și-a exprimat satisfacția față de negocierile productive și minunate cu Mike Pompeo, la care așteptările reciproce au fost pe deplin înțelese și a fost un schimb de opinii”, a spus agenția nord-coreeană de știri KCNA. Aceasta a declarat că cele două părți au convenit să organizeze negocierile de lucru pentru cel de-al doilea summit nord-coreean-SUA cât mai curând posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri