Caută
Close this search box.

Cum arată Medalia Centenarului Marii Uniri, care va ajunge la 100 personalității ale lumii.

Românii din Diaspora, în special Statele Unite şi restul ţărilor din continentul american, grupaţi în Societatea creştină DORUL al cărei președinte este Cristian Pascu, cea mai veche asociaţie a românilor din afara ţării, înfiinţată în 1903, au decis să sărbătorească cei 100 de ani de la Marea Unire într-un fel special, producând o Medalie a Centenarului Marii Uniri, ce va fi oferită unui număr de 100 de personalităţi din România şi de peste hotare, printre care se numără preşedinţii S.U.A., Franţei şi Italiei, cancelarul Angela Merkel şi regina Elisabeta a II-a. Preşedintele Klaus Iohannis va primi de asemenea una dintre Medaliile Centenarului. Societatea a luat iniţiativa de a produce o medalie aniversară din tombac, placată cu aur de 14 karate, ce va fi oferită şefilor de stat şi altor personalităţi importante. Ediţia numismatică va fi limitată la 100 de bucăţi, numerotate de la 1 la 100. Medalia va fi însoţită de un pergament realizat în condiţii grafice excepţionale şi va include, atât în română, cât şi în engleză, o prezentare a semnificaţiei Centenarului Marii Uniri şi un tabel cu 100 de români celebri pentru istoria lumii.

Medalia a fost realizată de Dan Pavel, un expert român în branding care a realizat peste 100 de branduri înregistrate la OSIM şi aproape 1.000 de logo-uri.

O provocare deosebită pentru Dan Pavel a fost realizarea graficii aversului medaliei care trebuia să conţină cele trei efigii ale Întemeietorilor României Mari. „Sursele documentare erau puţine şi se întindeau pe sute de ani, astfel încât acestea trebuia adaptate unui concept unitar. Mihai Viteazul are cea mai veridică reprezentare într-o stampă aflată la Viena în care este reprezentat dintrun unghi şi o abordare tehnică total diferită de documentele fotografice alese ca surse pentru Cuza şi respectiv Regele Ferdinand. Practic, reprezentarea lui Mihai Viteazul era datorită rarităţii, elementul de acord tematic pentru abordarea celorlalte două personaje. O muncă susţinută realizată sub presiunea timpului căreia m-am dedicat din respect pentru demersul inimosului român Cristian Pascu şi din patriotism pentru ceea ce înseamnă Centenarul Marii Uniri de la 1918”, precizează Dan Pavel.

Medalia are diametrul de 70 de mm, grosimea de 6mm şi o greutate de aproximativ 200 de grame. Va fi livrată într-o cutie elegantă din lemn nobil cu catifea la interior. Ea conţine pe avers efigiile celor trei mari întemeietori de ţară în conturul graniţelor României Mari şi pe revers logo-ul societăţii Dorul din New York. Pe latura exterioară a monedei se află inscripţionat numărul fiecărui exemplar alături de citatul ,,Amor Patriae Nostra Lex”. Valoarea numismatică este considerabilă, mai ales datorită faptului ca este o ediţie limitată, fiind oferită unui număr de 100 de personalităţi.

Proiectul acestei Medalii a Centenarului Marii Uniri a fost prezentat şi la Palatul Cotroceni pe 15 martie, cu ocazia evenimentului România la Centenar. Designul medaliilor a fost realizat la Piteşti, producţia fizică la Ploieşti, iar pergamentele care le vor însoţi vor fi realizate la Constanţa. Asta şi pentru că preşedintele Societăţii Dorul a dorit ca totul să fie realizat în România.

Dan Pavel nu a dorit nicio remuneraţie pentru munca sa, cerând în schimb doar una dintre cele 100 de medalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri