Caută
Close this search box.

Cum au murit oamenii când a erupt Vezuviul

Science Alert scrie că în timpul catastrofalei erupții a Vezuviului din 79 d. Hr., oamenii au murit în feluri pe care nici nu ni le putem inchipui, au descoperit recent oamenii de știință. Practic, sângele lor a fost vaporizat, la fel ca toate fluidele din corp, ceea ce a făcut ca presiunea acumulată să determine capetele, pur și simplu, să explodeze.

Specialiștii de la Spitalul Universitar Federico II din Italia au cercetat în amănunt ramașițele gasite în stratul de cenușă din Herculaneum – unul dintre orașele cele mai apropiate de vulcan – și au descoperit un reziduu ciudat pe oase – un mineral roșu-negricios, inclusiv în interiorul craniilor, care sugerează că presiunea din interior a făcut ca acestea să explodeze.

Analizele au arătat că reziduurile gasite pe oase coțin fier și oxizi de fier. Acest fenomen se întâmplă atunci când sângele fierbe, la propriu, și se transformă în vapori. Expunerea la caldură extremă a avut aceste rezultate, au explicat oamenii de știință.

Nu mai puțin de 103 schelete au fost analizate până să se ajungă la această concluzie. Multe dintre ele erau crăpate și fracturate, cu margini ascțtite, așa cum se întâmplă cu oasele la crematoriu, ceea ce indică expunerea la temperaturi înalte. Se crede că au fost atinse, în timpul erupției, temperaturi de 200 – 500 de grade Celsius, se mai arată in raportul publicat de jurnalul Plos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri