Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a publicat pe pagina sa web un ghid pe care românii îl pot folosi pentru a afla dacă CNP-ul lor apare pe listele cu votanţi în dreptul persoanelor care au participat la scrutin.

Dacă nu votaţi la referendumul din 6-7 octombrie 2018, dar vreţi să ştiţi dacă Codul vostru Numeric Personal (CNP) figurează că ar fi votat pe listele electorale permanente, puteţi face o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ca să aflaţi adevărul.

Deşi de la ultimele alegeri România a descoperit şi ea minunea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), referendumul de anul acesta se va ţine tot în mod „tradiţional”, adică fără SIMPV. Guvernul a motivat această lipsă spunând în OUG 86/2018 – pe care a dat-o ca să modifice legislaţia electorală special pentru referendum – că AEP nu are timp să achiziţioneze sistemul respectiv şi să-l implementeze.

E vorba de tabletele cu care erau citite cărţile de identitate în momentul votului şi de sistemul de camere de luat vederi din secţii. Practic din cauza acestei „grabe”, mai multe reguli de desfăşurare a referendumului, menite să asigure transparenţa şi corectitudinea votului, au fost abrogate prin OUG 86/20018.

Partea şi mai gravă este faptul că prin adoptarea amintitei ordonanţe de către Parlament, situaţia „excepţională” de la acest referendum se va permanentiza, orice referendum de acum încolo urmând să se ţină fără SIMPV, doar pentru că acum guvernul s-a grăbit ca să-l organizeze pe acesta.

Pentru a corecta măcar pe viitor situaţia, am trimis o solicitare Parlamentului, în care am cerut ca la votarea legii de adoptare a OUG 86/2018 să aibă grijă să elimine excepţia de la folosire SIMPV măcar pentru viitoarele referendumuri, scrie APADOR-CH pe site-ul său.

114 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 6 =