Caută
Close this search box.

Dăncilă, declaraţii comune Erdogan: Cooperarea dintre România şi Republica Turcia se situează la un nivel foarte înalt

Cooperarea dintre România şi Republica Turcia se situează la un nivel foarte ridicat, fiind caracterizată de încredere, de susţinere reciprocă, a declarat Viorica Dăncilă în cadrul declaraţiilor comune susţinute la Ankara alături de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

„Dialogul nostru de astăzi a fost fructuos. Am trecut în revistă coordonatele parteneriatului strategic dintre ţările noastre, care datează din anul 2011. Cooperarea dintre România şi Republica Turcia se situează la un nivel foarte ridicat, fiind caracterizată de încredere, de susţinere reciprocă, bazată pe interese şi valori comune. Cooperăm pe domeniile securităţii şi apărării, dar şi la nivelul mediului de afaceri, universitar, cultural”, a declarat premierul român.

„În anul 2017 valoarea schimburilor comerciale turco-române s-a ridicat la 5,1 miliarde euro, iar în primele două luni ale acestui an s-a înregistrat o creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Există însă în continuare un imens potenţial care trebuie exploatat”, a susţinut premierul.

Totodată, Dăncilă a subliniat cooperarea dintre România şi Turcia în calitate de state membre NATO, care se înscrie în „parametri foarte buni”.

Dăncilă a menţionat, potrivit Agerpres, că în cadrul discuţiilor i-a transmis preşedintelui Erdogan că România va continua să susţină parcursul european al Turciei.

„Apreciem contribuţia indiscutabilă a Turciei la securitatea europeană şi profit de această ocazie pentru a transmite cuvinte de apreciere pentru eforturile Turciei în gestionarea migraţiei, prin găzduirea pe teritoriul său a unui număr mare de refugiaţi.

România şi Turcia au derulat cu succes proiecte comune în cadrul Programului Operaţional Comun „Bazinul Mării Negre”, a afirmat Dăncilă.

FOTO: gov.ro

Dăncilă şi-a exprimat în încheiere bucuria pentru faptul că parteneriatul turco-român este „solid, are un potenţial mare de dezvoltare în continuare şi, mai ales, există dorinţa de ambele părţi de a-l consolida”.

„Semnarea cu ocazia vizitei a unor documente de cooperare este o dovadă clară în acest sens”.

A fost semnat Memorandumul de înţelegere pentru cooperarea în domeniul învăţământului superior între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Consiliul pentru învăţământ superior din Republica Turcia, din partea română, de către Rovana Plumb, ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, iar din partea turcă, de prof. dr. Yekta Sarac, preşedintele Consiliului pentru Învăţământ Superior din Republica Turcia.

Erdogan: Ţelul nostru este să atingem cifra de 10 miliarde de dolari schimb comercial

„Relaţiile economice şi comerciale constituie nivelul cel mai important din relaţiile noastre. În anul 2017, am avut o cifră de comerţ de aproximativ 6 miliarde de dolari şi ne dorim foarte mult ca anul acesta, această cifră să crească şi mai mult.

Ţelul nostru este să atingem cifra de 10 miliarde de dolari de schimb comercial. Bineînţeles că, datorită paşilor pe care îi vom face în comun, vom ajunge să atingem acest ţel”, a spus preşedintele Erdogan, în cadrul declaraţiilor comune cu premierul român.

El a adăugat că, în primele opt luni ale anului 2018, cifrele au crescut cu 23% faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă.

„De aceea, noi o să continuăm să muncim foarte mult să ne atingem ţelul de 10 miliarde de dolari. Împreună cu ţările terţe care participă, în România avem investiţii în valoare de 7 miliarde de dolari, investiţii făcute de către societăţi turceşti.

În România sunt mai mult de 15.000 de societăţi turceşti care desfăşoară activităţi din sectorul bancar până la mass-media, de la construcţii până la producţia diferitelor produse. Bineînţeles că noi vom continua să ne susţinem, şi de acum încolo, investitorii să facă investiţii în România şi invers. Noi, în acelaşi timp, îi invităm pe prietenii noştri români să vină şi să facă investiţii în Turcia”, a adăugat Erdogan, potrivit Agerpres.

„Ne dorim ca acea cooperare acordată până în ziua de astăzi de către autorităţile române împotriva organizaţiilor teroriste care desfăşoară activităţi împotriva ţării noastre să continue.

Nu vom uita niciodată sprijinul care ne-a fost acordat de către România la încercarea loviturii de stat care a avut loc pe 15 iulie şi vom ţine legătura strânsă cu toate autorităţile române pentru a ne sprijini şi a face paşii necesari împotriva persoanelor şi instituţiilor din România care au legături cu organizaţia FETO”, a afirmat Erdogan.

El a evidenţiat şi susţinerea ca parteneri NATO între cele două state.

„Cu ocazia preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care o va lua România în viitorul apropiat, va fi o oportunitate pentru noi.

Stimată doamnă prim-ministru, sunt foarte fericit să văd că înainte de a lua mandatul preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene aţi preferat să vizitaţi ţara noastră şi sunt foarte satisfăcut pentru acest lucru”, i s-a adresat Erdogan, premierului Viorica Dăncilă.

„Pot să vă spun că mai mult de 15.000 de cetăţeni ai noştri şi mai mult de 70.000 de cetăţeni din comunitatea formată din rudele noastre trăiesc în pace şi în bunăstare în România, de aceea vă suntem recunoscători. Noi ne dorim din tot sufletul ca România să devină un bun exemplu şi pentru alte ţări”, a declarat Erdogan.

Totodată, preşedintele turc a reamintit că anul 2018 reprezintă pentru cele două state un moment de sărbătoare, având în vedere cei 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri