Caută
Close this search box.

Donald Trump amenință: Statele Unite își vor dezvolta arsenalul nuclear

donald Trump

Președintele Donald Trump a avertizat că SUA va întări arsenalul său nuclear pentru a exercita presiuni asupra Rusiei și asupra Chinei, relatează BBC.

Vorbind reporterilor, el și-a repetat convingerea că Rusia a încălcat tratatul din 1987 privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), pe care a amenințat că îl va părăsi. Rusia neagă acest lucru.

Tratatul din epoca războiului rece a interzis rachetele cu rază medie de acțiune reducând amenințarea sovietică percepută pentru statele europene. Rusia a avertizat că va răspunde pe măsură dacă SUA va dezvolta mai multe arme.

Trump a spus că Statele Unite își vor construi arsenalul „până când oamenilor le va veni mintea la cap”. El a adăugat: „Este o amenințare pentru oricine vreți, include China și include Rusia și pe oricine altcineva care dorește să joace acest joc … [Rusia] nu a respectat spiritul acelui acord sau al acordului în sine”.

Între timp, consilierul american pentru securitate națională, John Bolton, a purtat discuții la Moscova după ce Rusia a condamnat planul SUA de a renunța la acord. Lui Bolton i s-a spus că retragerea SUA va fi o „lovitură serioasă” regimului de neproliferare. Cu toate acestea, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a mai spus că Kremlinul este „gata” să colaboreze cu SUA pentru a elimina nemulțumirile „reciproce” asupra INF.

După ce Bolton și-a început vizita, Moscova a avertizat că va lua măsuri pentru a menține echilibrul energiei nucleare. „Trebuie să auzim explicația din partea americană cu privire la această problemă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Renunțarea la tratat forțează Rusia să ia măsuri pentru propria sa securitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri