Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că situaţia graniţei irlandeze este în continuare o problemă şi a făcut apel la prim-ministrul britanic, Theresa May, să vină cu “propuneri concrete”, scrie BBC.

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Tusk a declarat: “După cum văd eu lucrurile, singura sursă de speranţă pentru a se ajunge la un acord este bunăvoinţa şi determinarea ambelor părţi.

Totuşi, pentru a face progrese, avem nevoie şi de fapte noi. Mâine, o voi întreba pe prim-ministrul May dacă are propuneri concrete privind modul în care am putea trece peste acest impas”.

Tusk a făcut apel la May să vină “cu ceva îndeajuns de creativ” pentru a trece peste acest blocaj. El a afirmat că liderii UE vor discuta despre cum ar putea grăbi pregătirile pentru scenariu fără acord, dar a subliniat că acest lucru nu înseamnă că nu fac “toate eforturile pentru a se ajunge la cel mai bun acord pentru toate părţile implicate”.

May a transmis cabinetului său că un acord este plauzibil dacă guvernul “rămâne unit şi ferm”. Întrebat dacă May va veni cu propuneri concrete la summit-ul de miercuri, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a declarat:

“Prim-ministrul şi-a făcut publică poziţia ieri. Ea aşteaptă cu nerăbdare o discuţie faţă în faţă cu el mâine. Există multe zone unde am făcut progrese. Este nevoie de mai mult progres privind soluţia de rezervă”.

112 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here