Caută
Close this search box.

Dragnea, primele declarații după referendum: Ar fi nevoie de un referendum fără prag

Liderul PSD Liviu Dragnea a susținut, în prima sa ieșire publică după referendumul pentru redefinirea familiei, că invalidarea referendumului nu este un eșec al PSD, deoarece partidul nu a făcut campanie pentru a scoate oamenii la vot, ci doar pentru a-i informa. Dragnea a făcut aluzie și la eliminarea cvorumului la referendumuri, întrucât acesta „inhibă” populația să iasă la vot. De asemenea, liderul PSD a afirmat și că boicotul este pedepsit prin lege, deși nu există niciun act legislativ în vigoare în acest sens. 

„Nu trebuie să justific eu, am văzut tot felul de analize. Sunt câteva constatări: noi stăm agățați de un număr ipotetic de oameni care ar putea fi prezenți la referendum. Toți știm că sunt milioane de români în afara țării, care au drept de vot. Acest cvorum, indiferent că e 30% sau 50%, se dovedește încă o dată că, de fapt, diminuează sau inhibă prezența la vot. Dintr-un motiv foarte simplu. Cei care sunt împotriva întrebării de la referendum au la îndemână un mijloc, care sigur că e pedepsit de lege, dar nimeni nu îl aplică, și anume boicotul. Eu am spus asta în mai multe rânduri: în momentul în care ar fi un referendum fără prag s-ar mări prezența”, a declarat Liviu Dragnea.

„S-a spus că e referendumul meu, referendumul PSD-ului. Am auzit chiar oameni de foarte bună-credință că ar fi un interes al meu sau al PSD. Până la urmă, a fost o voință de participare de 4 milioane de români, alții au boicotat, ăsta e rezultatul și mergem mai departe. Nu putem să facem o analiză în PSD pentru că nu au fost niște alegeri la care să fi participat PSD. Am spus că PSD nu face campanie pentru a îndemna oamenii să voteze într-un fel sau altul, ci doar o campanie de informare.”, a adăugat liderul PSD.

Întrebat dacă referendumul a fost un eșec pentru PSD, Liviu Dragnea i-a întrebat pe jurnaliști: „De ce ar trebui să fie un eșec pentru mine sau pentru PSD?”.

Reporter: Ați spus că e un moment de cumpănă și părea că vă doriți ca ref să fie validat, iar acum nimeni din partid nu spune că a fost un eșec, deși așa pare.

Liviu Dragnea: Eșec al cui? De ce să fie un eșec al PSD? Am votat exact ca cetățeni, nu poate fi un eșec al unui partid, dacă vreți este un eșec al tuturor celor care am votat „Da”. Primarii, membrii de partid au informat oamenii, dar nu puteai să mergi să îi iei din casă.

Reporter: Considerați că s-a stins mitul că PSD strânge oameni la vot?

Liviu Dragnea: Deci, ca să fiu foarte clar sau să înțeleg eu foarte bine, spuneți că asta a fost capacitatea PSD? Păi dacă PSD a adus 3,9 milioane de oameni, adică pentru noi, în decembrie 2016 am avut 3,2 milioane. Ăsta e raționamentul vostru.

Eu sunt un om religios. Mă abțin cu mare greutate să dau un răspuns

Liviu Dragnea a declarat că se abţine ”cu foarte mare greutate” să răspundă afirmaţiilor purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, pentru că este respectuos. Bănescu afirmase că referendumul nu a atins pragul de participare şi din cauza asocierii cu Dragnea.

”Eu sunt un om creştin-ortodox şi sunt un om religios, nu practicant. Sunt şi foarte respectuos. Cu foarte mare greutate mă abţin să dau un răspuns, pentru că sunt respectuos”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat ce părere are de afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Referendumul pentru familie nu a atins pragul de 30% necesar validării din cauza politizării evenimentului, a asocierii cu Liviu Dragnea, dar şi pentru că întrebarea adresată electoratului a fost neclară, a declarat, luni, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Reprezentantul BOR a precizat, într-un interviu pentru RFI, că tema referendumului nu a fost dezbătută suficient de societate, iar la eşecul scrutinului au contribuit şi „dezinfomările din mediul online şi politizarea evenimentului”.

„S-a spus clar este referendumul lui X… Evident, cei care au spus asta în spaţiul public s-au referit la domnul Dragnea, pe care l-au asociat într-un mod insistent cu acest referendum, ignorând faptul că actualii guvernanţi erau obligaţi să organizeze acest referendum. Acum sau mai târziu. Faptul că l-au organizat s-a transformat ulterior într-un motiv de politizare a acestei teme”, a precizat Vasile Bănescu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri