Caută
Close this search box.

Erdogan: Turcia nu va părăsi Siria până când nu se vor organiza alegeri

Turcia nu va părăsi Siria până când poporul sirian nu va organiza alegeri, a declarat joi președintele turc, Tayyip Erdogan citat de Reuters.

„În cazul în care poporul sirian organizează alegeri, vom părăsi Siria proprietarilor după ce își vor desfășura alegerile”, a declarat Erdogan la un forum din Istanbul.

Erdogan a fost de acord cu luna trecută cu președintele rus Vladimir Putin să creeze o zonă demilitarizată între rebelii și luptătorii guvernamentali din nordul Siriei. De asemenea, are o prezență în regiunea Afrin din nord-vest și mai departe spre est, în jurul Jarablus.

Erdogan a declarat, de asemenea, joi că Turcia nu întâmpină dificultăți în desfășurarea discuțiilor cu grupările radicale din Idlib, ultima enclavă majoră controlată de rebeli în afara controlului președintelui sirian Bashar al-Assad. Hayat Tahrir al-Sham, care include grupul al-Qaeda-cunoscut anterior sub numele de Nusra Front, este cea mai puternică alianță jihadistă din Idlib. Turcia a catalogat grupul drept o organizație teroristă în luna august, corespunzând unei decizii a Organizației Națiunilor Unite în iunie.

Luna trecuta, într-un summit de la Sochi, Erdogan și președintele rus, Vladimir Putin, au fost de acord sa creeze o zonă demilitarizată de 15-20 km, din care grupurile radicale se vor retrage pana pe 15 octombrie.

Joi, Erdogan a declarat că, în plus față de cele 12 puncte de observații găzduite de Turcia în zonă, Rusia are 10 puncte de observare, iar Iran are șase. „Asigurarea acestui coridor înseamnă asigurarea Idlib-ului”, a spus el. „Și am început să fortificăm posturile noastre de observare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri