Caută
Close this search box.

Erdogan vrea extrădarea și judecarea în Turcia a suspecților morții lui Khashoggi

erdogan

Turcia a declarat că dorește ca cei 18 saudiți suspectați pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi să fie extrădați, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara mai are mai multe dovezi care să dezvăluie cazul, informează AFP.

Anunțul a venit la o zi după ce procurorul saudit a spus că, pe baza dovezilor furnizate de Turcia, crima pare să fi fost premeditată – prima dată când autoritățile din Arabia Saudită au făcut o astfel de admitere.

Într-un discurs din Ankara, Erdogan a declarat că procurorul șef al Arabiei Saudite va vizita duminică Istanbulul pentru a vorbi cu autoritățile turcești în cadrul anchetei.

Autoritățile saudite au arestat mai devreme 18 bărbați urmăriți de Ankara, după o vâlvă internațională asupra morții lui Khashoggi, un critic „Washington Post” al politicii saudite, care a fost ucis la consulatul saudit de la Istanbul la 2 octombrie. Uciderea a zdrobit imaginea lui Mohammed bin Salman, care s-a poziționat ca reformator saudit, și a testat legăturile dintre Washington și Riyadh, deoarece puterile occidentale cer răspunsuri asupra morții lui Khashoggi.

O cerere scrisă de extrădare a celor 18 suspecți a fost pregătită de procurorul-șef al Istanbulului. „Este clar că sistemul judiciar din Turcia este mai bine pregătit pentru a servi cu adevărat cauzei justiției în acest caz”, a spus un oficial turc.

Erdogan a cerut vineri Riyadhului să dezvăluie cine a ordonat uciderea și locul unde se află corpul lui Khashoggi. „Trebuie să arătați acest corp”, a spus Erdogan. Președintele turc, care a încetat să acuze în mod direct guvernul saudit, a declarat că cei 18 suspecți trebuie să știe cine l-a ucis Khashoggi și a repetat apelul său pentru ca bărbații să fie judecați în Turcia. „Vinovatul se află printre el. Dacă acesta nu este cazul, atunci cine este conspiratorul local?”, a spus el. „Dacă nu spuneți, Arabia Saudită nu va fi liberă de această suspiciune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri