Caută
Close this search box.

Execuția lui Augustin Lazăr

rodica sarmas furnea

Dincolo de ploaia și vântul de afară, seara de miercuri mi-a dat cu adevărat frisoane: Tudorel Toader a aranjat la televizor, în direct, execuția procurorului general, Augustin Lazăr.

Personal, cred că e cântecul de lebădă al simpaticului Tudorel, care și-a făcut ultima treabă, adică a îndeplinit ordinele ca la carte. Rămâne de văzut dacă va demisiona înainte de numirea unui nou procuror general sau îi va lăsă noului ministru al justiției această dificilă sarcină.

Nu discut acum iminența plecării lui Toader din Executivul lui Dăncilă, doar desele priviri ale lui Călin Popescu-Tărciceanu către Europa ne indică perspeciva unei mutări rapide în această zonă.

Dar să revenim la prestația care a precedat propunerea de revocare a procurorului general. Ministrul Justiției a avut un discurs interminabil, presărat cu texte de lege, dar mai ales cu fraze, atribute pline de ură. De la clișeul că Lazăr a sfidat opinia publică până la empatica formulă „omenește, nu-l înțeleg” au demonstrat plăcerea cu care Tudorel desființa munca și devotamentul unui coleg pentru meseria sa.

Toader a prezentat o listă întreagă cu neregulile săvârșite de Augustin Lazăr: părea că vorbește de un infractor adevărat, aflat dintr-o întâmplare în vârful unei instituții publice de prim rang, care a săvîrșit abuz după abuz, ajungând până la un război cu magistrații. Chiar așa s-a exprimat ministrul român al Justiției, care știe că președintele Klaus Iohannis nu poate refuza propunerea de revocare.

Mai rău decât atât nu se poate: iată cum coaliția PSD-ALDE, cu concursul prețios al Curții Constituționale, l-a transformat pe președintele României, ales prin vot direct de români, în secretarul lui Tudorel Toader.

Acum, probabil vom vedea urmarea: anumite acte semnate de cei doi procurori, Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr, vor fi anulate. Cu alte cuvinte, Tudorel Toader și-a îndeplinit cu succes obiectivele. Cum am spus, nu prea mai are lucruri importante de realizat. E destul de grosolan ceea ce a făcut azi, nu este un secret că la Veneția se râde de el de ceva vreme, deci cred că își poate lua adio de la cariera profesionala.

Augustin Lazăr este de peste doi ani și jumătate procuror general al României. A rezistat presiunilor și a transmis onestitate, profesionalism. Nici nu mă așteptam la altceva din partea procurorului care, la Alba, s-a implicat în cazul tezaurului dacic. Puțini știu că a coordonat, mai mulţi ani, cercetările pentru destructurarea unor reţele infracţionale şi reîntregirea patrimoniului cultural, nișe unde nu există interese și șpăgi.

Raportul cu propunerea de revocare va ajunge, tot în această seară, pe masa președintelui. Este clar că pentru actuala putere nu mai contează că una dintre cele mai importante instituții din lume, Comisia de la Veneția, vorbește de erori fundamentale și de încălcarea obigațiilor care revin statului român. Respectarea statului de drept nu este de negociat pentru partenerii noști europeni. Dar coaliția merge mai departe, are planurile ei, iar în acest moment nu văd pe nimeni capabil să oprească dezastrul.

Un răspuns

  1. Sa intelegem ca operatiunea „Salvam Dragnea” era de fapt „Salvam inculpatii din tezaurul dacic” care sunt dupa primele miscari in libertate iar cel care s-a ocupat de caz e pe faras. Mult rau pot face indivizii astia care „merg pana la capat” gen cazul Lele- Panait- Ponta acum avem Presedintele- Constitutia -tezaurul -Laura -Lazar – justitia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri