Caută
Close this search box.

Forumul Judecătorilor spune că nu există conflict între Parlament și ÎCCJ

justitie

Asociația Forumul Judecătorilor din România a transmis joi un memoriu ”amicus curiae” către CCR în legătură cu cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Aceasta fusese formulată de prim-ministrul Viorica Dăncilă în privința modului de formare a completelor de cinci judecători.

Organizația argumentează că nu există conflict între Parlament și ÎCCJ, determinat de pretinsul „refuz explicit al instanţei supreme de a aplica o lege adoptată de Parlament”, și invocata ”substituire, în acest mod, implicit, autorității legiuitoare”.

”Apreciem că nu există o situaţie conflictuală născută între Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, care să rezide în mod direct în textul Constituției.

În fapt, este dedus judecăţii Curţii Constituţionale un conflict clasic de drept administrativ, de competenţa unei instanţe judecătoreşti. În baza art. 124 din Constituţie, justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege, astfel că o decizie în alt sens a Curţii Constituţională ar fi de natură a anula competenţa instanţelor judecătoreşti, stabilită de însăși Legea fundamentală”, arată Forumul Judecătorilor în memoriul trimis Curții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri