Caută
Close this search box.

Fotografie impresionantă NASA: Un aisberg perfect dreptunghiular

Nasa a lansat o fotografie frapantă a unui aisberg dreptunghiular ce plutește în Marea Weddell din Antarctica, relatează BBC.

Agenția Spațială americană a declarat că unghiurile ascuțite ale obiectului și suprafața plană au sugerat că recent s-a desprins de o calotă de gheață. Granițele sunt încă ascuțite și nu au fost încă uzate de undele oceanice.

Imaginea a fost făcută săptămâna trecută de către oamenii de știință dintr-un avion de cercetare NASA. Astfel de obiecte nu sunt însă necunoscute și chiar au un aisberg tabel. Acestea sunt plate și lungi și se formează prin desprinderea de marginile calotelor de gheață.

Kelly Brunt, un glaciolog NASA și a Universității din Maryland, a declarat că procesul de formare a fost ca cel de creștere a unei unghii care crește prea mult și se sfărâmă la sfârșit. „Ele au fost de multe ori geometrice drept rezultat”, a spus ea. „Ceea ce face acest lucru un pic neobișnuit este că arată aproape ca un pătrat”, a adăugat ea.

Acest aisberg particular a venit de la calota de gheață Larsen C, care se prăbușește pe Peninsula Antarctică.

Este dificil să afli exact cât de mare este aisbergul din fotografie, dar experții au spus că este probabil mult peste 1,6 km. Și, ca și în cazul tuturor aisbergurilor, partea vizibilă la suprafață cuprinde doar o mică parte a masei obiectului – în acest caz aproximativ 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri