Caută
Close this search box.

„Girl With Balloon”: Momentul autodistrugerii unei picturi de un milion de lire sterline

Banksy, un artist anonim, a lansat un videoclip care arată cum a construit în secret un tocător în una dintre picturile sale, care s-a autodistrus după ce a fost vândut pentru mai mult de 1 milion de lire sterline, relatează BBC.

Pictura înrămată „Girl With Balloon”, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului, a fost licitată de Sotheby’s din Londra. Imediat după ce piesa a fost vândută, pânza unei fete care ajungea la un balon în formă de inimă s-a autodistrus. Citându-l pe Picasso pe Instagram, Banksy a scris: „Tendința de a distruge este, de asemenea, o dorință creativă – Picasso”.

Clipul începe cu o legendă, spunând: „Acum câțiva ani, am construit în secret un tocător într-un tablou”. Apoi, videoclipul arată pe cineva într-un hanorac care instalează dispozitivul, înainte de o altă subtitrare, spunând: „În cazul în care va fi vreodată pus la licitație”. Apoi, videoclipul arată momentul în care pictura s-a autodistrus în casa de licitație vineri, capturată pe un telefon mobil.

Nu este clar cum a fost activat tocătorul. Cu câteva momente înainte, lucrarea din 2006 a fost vândută pentru 1 milion 42.000 de lire sterline. Autorul lucrării, Banksy, a crescut până la proeminență printr-o serie de piese graffiti în toată țara. Artistul enigmatic probabil este din Bristol, însă identitatea lui a rămas un secret, în ciuda multor speculații de-a lungul anilor.  În 2017, „Girl With Balloon”, care a apărut inițial pe un zid în Great Eastern Street, Londra, a fost votată opera de artă preferată a națiunii. Versiunea de galerie include vopsea cu pulverizare și acrilic pe pânză, montate pe o placă.

Cumpărătorul trebuie să mai plătească?

Sotheby’s nu a dezvăluit cine a cumpărat piesa înainte de a fi distrusă. În prezent, nu este clar dacă contractul lor rămâne valabil. Branczik, directorul executiv al casei de licitații Sotheby’s, a declarat pentru „Financial Time”s că casa de licitații încearcă să-și „dea seama” ce înseamnă această cascadorie. El a spus: „Nu am mai experimentat această situație în trecut … în care o pictură a fost spontan mărunțită, după ce a obținut [aproape] un record pentru artist”. „Suntem conștienți de ceea ce înseamnă acest lucru în contextul licitației”. Într-o declarație pe site-ul său, Sotheby’s a descris incidentul ca fiind „neașteptat” și a spus că a devenit un „instantaneu de artă în istoria lumii”.

Va fi mai valoroasă acum sau va fi ruinată? Opiniile sunt împărțite. Unii au speculat că gluma ar fi putut provoca, de fapt, ca operele de artă să crească în valoare. Cu toate acestea, alții au pus la îndoială dacă cumpărătorul ar trebui să plătească pentru el. În timp ce unii cred ca a fost o mișcare de a capta atenția „A fost cel mai bun spot de publicitate pe care [Banksy] l-ar fi putut gândi”, a spus directorul Brandler Art Galleries.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri