Caută
Close this search box.

Încălzirea globală. Mai avem 12 ani pentru a evita o catastrofă. ”Acționați acum, idioților”

Temperatura la nivel global va crește cu 1,5 grade Celsius până în 2030 dacă emisiile de gaze cu efect de seră rămân la nivelul actual, se arată într-un raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), publicat luni.

Deși nu pare mult, o creștere a temperaturii cu 1,5 grade la nivel global ar duce la temperaturi mai mari cu trei grade pe parcursul verii în Europa. Ori, potrivit autorilor raportului, temperatura de la nivel global a crescut deja cu un grad Celsius.

Din acest motiv, guvernele lumii trebuie să aplice “schimbări rapide, profunde și nemaintâlnite în toate aspectele socieții” pentru a evita o creștere a temperaturii dincolo de pragul de 1,5 grade Celsius.

Câteva dintre măsurile care trebuie aplicate pentru a limita creșterea temperaturii la nivel global cu 1,5 grade

– emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui să scadă cu 45% până în 2030 (comparativ cu nivelul înregistrat în 2010);

– până în 2050 emisiile vor trebui să fie zero;

– utilizarea cărbunelui va trebui redusă până la zero.

Însă chiar dacă vor fi aplicate măsurile mai-sus menţionate, temperatura planetei tot va creşte cu 1,5 grade Celsius. Dar în situaţia în care nu vor fi aplicate, ea va creşte peste acel nivel.

“Fereastra de menţinere a încălzirii globale sub 1,5 grade C se închide rapid şi promisiunile actuale cu privire la emisii făcute de semnatarii Acordului de la Paris nu vor reuşi să atingă acest obiectiv”, a precizat Andrew King, profesor în schimbări climatice la Universitatea din Melbourne, citat de CNN.

“Cercetătorii ar putea să scrie cu litere mari, “FACEŢI CEVA ACUM IDIOŢILOR”, însă trebuie să facă acest lucru cu argumente şi cifre”, a precizat Kaisa Kososen, membră a Greenpeace, citată de BBC.

De precizat este că, în Acordurile de la Paris, o încălzire globală cu 1,5 grade este un fapt deja acceptat drept inevitabil. Obiectivul acordului fiind prevenirea unei încălziri cu 2 grade Celsius.

Principala problemă a Acordului de la Paris este faptul că, practic, nu conţine sancţiuni pentru statele semnatare care nu aplică măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, prin vocea preşedintelui Donald Trump, Statele Unite (una dintre cele mai poluante țări) a anunţat că se va retrage din acord.

Avertismentele şi recomandările din raportul ONU se coroborează cu informaţiile oferite de NASA. Acestea indică o creştere clară a temperaturii la nivel global, cu efecte dramatice asupra gheţii arctice. NASA Operation IceBridge arătă pentru 2018 că gheaţa arctică de pe parcursul verii s-a aflat, din nou, sub pragul minim recomandat. Arată, de asemenea, o încălzire dramatică la nivel global în intervalul 2002-2016.

FOTO: Pasajul de nord-vest lipsit aproape în totalitate de gheață

Încălzirea globală a dus deja la creşterea numărului şi a intensităţii secetelor din Africa sau la intesificarea uraganelor (aşa cum uraganele Florence şi Harvey au demonstrat).

Şi în situaţia în care trendul actual continuă, între 70-90% din corali vor muri, inclusiv Marea Barieră de Corali, din apropierea Australiei. Coralii ar urma să fie complet exterminaţi în situaţia în care temperatura va creşte cu două grade Celsius.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri