Caută
Close this search box.

Indonezia: Ultimele șanse pentru supraviețuitori, bilanțul cutremurului depășește 1.500 de victime

Echipele de salvare sunt angajate în căutările ce reprezintă ultima șansă pentru a găsi supraviețuitori ai cutremurului și tsunami-ul care a lovit insula indoneziană Sulawesi, bilanțul victimelor a depășit 1.500 de morți, informează AFP.

Orașul Palu, o comunitate de 350.000 de locuitori de pe coasta de vest a insulei, a fost devastat de un cutremur cu magnitudinea de 7,5, urmat de un val distructiv. Multe clădiri și case din această zonă au fost reduse la grămezi de moloz.

După zile de așteptare, ajutorul internațional a început să vină în zona în care aproape 200.000 de persoane au nevoie urgentă de ajutor umanitar. Drumurile de acces și aeroportul sunt foarte avariate și încetinesc progresia lor. Supraviețuitorii au jefuit magazinele pentru a ajunge la mâncare. Și, după ce a tolerat inițial, poliția a oprit răpitorii și a avertizat că va trage în cei ce vor fi prinși furând.

Autoritățile și-au stabilit inițial ziua de vineri pentru a încerca să găsească supraviețuitorii prinși în dărâmături. Chiar dacă la o săptămână după dezastrul distructiv șansele de a găsi supraviețuitorii sunt minime.

Ajutorul vine încet

Ultimul raport anunțat de purtătorul de cuvânt al armatei din Palu, Muhammad Thohir, a raportat 1.558 de morți. O sută de persoane sunt încă dispărute, în timp ce sute de corpuri au fost îngropate într-un mormânt comun pentru a preveni riscul de răspândire a bolilor în acest climat tropical. Salvatorii și-au concentrat eforturile pe șase locații vineri, inclusiv o plajă și cartierul Balaroa, unde puterea cutremurului a transformat pământul în terci.

Inițial, guvernul indonezian a refuzat ajutorul internațional, asigurându-i că armata sa ar putea face față situației. Dar, pe măsură ce dezastrul a fost dezvăluit, președintele Joko Widodo a acceptat cu fermitate organizațiile internaționale de ajutor umanitar, precum și sprijinul guvernelor străine. Douăzeci și nouă de țări și-au angajat ajutorul, potrivit guvernului indonezian. Organizația Națiunilor Unite a promis ajutor de 15 milioane de dolari. Dar, având în vedere dificultățile logistice și reticența inițială din Jakarta, această asistență nu a ajuns până acum la destinatari.

Aeroportul Palu, deschis doar aeronavelor militare în zilele care au urmat tsunami-ului, a fost permis avioanelor joi, dar în număr limitat. Se acordă prioritate lucrătorilor umanitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri