Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis critică dur ordonanța de urgență și nu e mulțumit de propunerea lui Tudorel la șefia DNA

Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a criticat dur ordonana de urgență a Guvernului privind legile justiției și s-a arătat nemulțumit de faptul că ministrul Tudorel Toader a propus la șefia DNA o persoană care are un aviz negativ de la CSM.

Șeful statului a anunțat că a cerut verificarea legalității propunerii Ministerului Justiției de numire a Adinei Florea la conducerea DNA.

”România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, pentru asta DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, să-și asume această luptă, dificilă, grea, dar o lupta dreaptă. Nu este posibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție, unde România ajunsese să fie dată drept exemplu. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care trebuie să ne dea mult de gândit. Chestiunea mă preocupă și voi face declarații după ce mă voi întoare în țară, am cerut să fie verificată legalitatea acestei numiri.” – a anunțat președintele României.

Totodată, șeful statului a acuzat coaliţia PSD-ALDE că împreună cu Guvernul ”nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii”. De altfel, Iohannis a susţinut că ordonanţa de urgenţă recent adoptată de Executiv în domeniul Justiţiei “este foarte îngrijorătoare”.

“Această ordonanţă este foarte îngrijorătoare. (…) Se vede că această coaliţie PSD-ALDE şi Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii. Nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială şi nici măcar nu va rezolva problemele din Justiţie”, a declarat Iohannis la sosirea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

– (despre sondajul privind sprijinul românilor pentru apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană) Asta nu este o veste bună, dar cum știm aprecierea unei națiuni asupra problemelor europene ține de cele interne și confuzia generată de coaliția PSD-ALDE, dezbaterile interminabile pe justiție, unde PSD-ALDE abordează o conduită total așteptărilor populației și partenerilor europeni au dus la reacții din partea partenerilor europenei, ceea ce a dus la această scădere.

– După părerea mea este o scădere temporară – după ce vom discuta unii cu alții și o atitudine de bună guvernare, nu împotriva celor guvernați, și atitudinea pentru Europa va reveni la o cotă de peste 50 %.

– Această ordonanță de urgență este foarte îngrijorătoare – avem chiar mai multe lucruri de discutat, o s-o fac când ajung acasă.

– Pensionarea magistraților este o chestiune pe care eu am semnalat-o – am solicitat o revaluare – nu au făcut-o, după care ministrul Justiției a venit și a schimbat aceste artricole, nu a rezolvat nimic, pur și simplu a amânat!

– S-a introdus peste noapte noi condiții pentru procuori – se ignoră avize al CSM-ului – iată de ce am spus că nu se legiferează corect!

– Se vede că această coaliție PSD- ALDe și Guvernul lor nu dorește să legiferez transparent – nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială și nu va rezolva problemele din justiție.

– Nicio lege nu este retroactivă și nicio ordonanță de urgență – dar știu că sunt solicitărila Avovatul Poporului pentru sesizarea la CCR.

– România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, pentru asta DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, să-și asume această luptă, dificilă, grea, dar o lupta dreaptă. Nu este posibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție, unde România ajunsese să fie dată drept exemplu. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care trebuie să ne dea mult de gândit.

– Chestiunea mă preocupă și voi face declarații după ce mă voi întoare în țară, am cerut să fie verificată legalitatea acestei numiri.

– Nu cunosc persoana, voi studia documentele înaintate, pentru că nu voi acceptă niciun pas înapoi în ce privește lupta anticorupție.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi la Bruxelles la reuniunea Consiliului European, precum şi la cel de-al 12-lea Summit Asia – Europe Meeting (ASEM). Totodată, în marja reuniunii Consiliului European, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins.

Temele de discuţie de pe agenda reuniunii Consiliului European se referă la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, gestionarea fenomenului migraţiei, securitatea internă şi relaţiile externe ale Uniunii”, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de Agerpres.

BREXIT

Iohannis va reitera sprijinul Românei în vederea agreării Acordului de retragere a Marii Britanii din UE cât mai curând posibil şi va sublinia că ţara noastră este în favoarea unui proces ordonat şi previzibil privind Brexit, care să constituie ulterior baza pentru stabilirea unei relaţii viitoare cât mai apropiate.

Totodată, şeful statului va sublinia că ţara noastră îşi doreşte încheierea unui acord cât mai cuprinzător privind relaţiile viitoare şi identificarea unor noi modalităţi de colaborare între UE şi Marea Britanie în arii prioritare precum securitatea, apărarea şi politica externă, domenii în care contribuţia britanică este substanţială.

Migrația

Referitor la migraţie, preşedintele Iohannis va susţine necesitatea unui dialog intensificat cu statele de origine şi tranzit ale migranţilor, în care accentul să fie plasat pe dezvoltare, educaţie şi construirea capacităţilor, precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României va exprima susţinerea ţării noastre pentru consolidarea Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, menţionând că România a avut constant o contribuţie substanţială la activitatea acestei agenţii”, se spune în comunicat.

În domeniul securităţii interne, Iohannis va sublinia importanţa implementării instrumentelor legislative şi nonlegislative destinate unei mai bune cooperări şi coordonări la nivelul UE.

Totodată, preşedintele va evidenţia faptul că prevenirea şi contracararea radicalizării şi a terorismului trebuie să rămână printre preocupările prioritare ale statelor membre şi va reafirma sprijinul ţării noastre pentru demersurile şi eforturile în plan european de a consolida rezilienţa Uniunii în faţa ameninţărilor hibride.

Summitul Euro în format extins

Tot pe 18 octombrie, preşedintele Iohannis participă la Summitul Euro în format extins. Cu acest prilej, şeful statului va menţiona că ţara noastră susţine obiectivul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare urmărind îndeaproape impactul tuturor iniţiativelor care vizează această zonă, având în vedere obiectivul României de aderare cât mai curând posibil.

Totodată, pe 18 şi 19 octombrie, Klaus Iohannis va participa la lucrările celui de-al doisprezecelea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM).

Summitul, cu tema “Parteneri globali pentru provocări globale”, va reuni cei 53 de parteneri ASEM, vizând un angajament sporit al statelor partenere din Europa şi Asia în abordarea problemelor complexe într-un context global în continuă schimbare. Principala temă a dezbaterilor este conectivitatea la toate nivelurile – politic, economic, cultural, digital, instituţional şi interuman – pentru a transmite un mesaj consolidat de recunoaştere a interdependenţelor în creştere între cele două continente, se mai arată în comunicat.

Sursa: Agerpres

Un răspuns

  1. Nimic nu mai surprinde de la „balalau” de Sibiu, el stie una si buna, PSD si ALDE nu sunt buni, buni sunt gunoaiele de la pnl si retardatii de la usr, viermii ce colcaie in jurul nazistului scarbos si imputit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri