Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis, discurs în fața parlamentarilor europeni: O Europă cu mai multe viteze nu reprezintă o soluție

Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Strasbourg la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, unde  susţine o alocuţiune referitoare la viziunea României pe această temă. 

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European l-a prezentat pe Klaus Iohannis și l-a invitat să ia cuvântul. Klaus Iohannis vorbește în plenul PE.

Iată principalele declarații ale președintelui României:

”Mulțumesc domnule președinte al PE.

Este o onoare și un privilegiu să mă aflu astăzi în Parlamentul European.

Uniunea a fost marcată de-a lungul timpului de provocări multiple, care ne-au testat coeziunea și unitatea. A fost un deceniu în care Uniunea a trebuit să învețe să se adapteze din mers. A fost marcată de căutarea unei viziuni comune.

Principala constatare pozitivă a acestei perioade este că există un element care ne unește: identitatea europeană. Aceste valori comune trebuie mereu redescoperite, reapreciate și repuse în valoare, pentru că universalitatea valorilor stă tocmai în caracterul lor regenerator.

Parcurgem un nou capitol în consolidarea proiectului european, în care avem nevoie de o nouă viziune. Pledez pentru coeziune, unitate, solidaritate”

O Europă cu mai multe viteze nu reprezintă o soluție

”UE este un proiect evolutiv, noile realități impun o dezvoltare și o consolidare a proiectului european și nu o repunere în discuție a principiilor fundamentale pe care proiectul european a fost clădit. O Uniune puternică nu trebuie realizată în detrimentul unității. Avem o Uniune incluzivă. O Europă cu mai multe viteze nu poate reprezenta o soluție, în măsura în care dorim menținerea caracterului unitar al UE”

”Sper că viitorul nostru împreună ne va arăta că Europa are o singură inimă, care bate prin noi toți, care ne unește de la est la vest și de la nord la sud”â

”Trebuie să ne asumăm acest ideal comun. Am încredere că în noua etapă în care va intra UE începând cu 2019 va fi una fructuoasă. Sunt încrezător că Summitul de la Sibiu va reprezenta un reper privind proiecția viitorului unei Uniuni mai coezive și mai democratice. Depinde de puterea, înțelepciunea și voința noastră ca acest obiectiv să devină realitate”

”Summitul de la Sibiu este un moment important pentru consolidarea fundației acestui viitor. Viitorul UE nu se poate edifica decât cu participarea directă și activă a cetățenilor europeni. Îmi doresc ca Sibiul să fie un moment de sensibilizare al cetățenilor. Aceștia vor măsuri concrete și rezultate tangibile. Vor vești pozitive despre pace, securitate și prosperitate. De asemenea, trebuie să vadă că lucrăm pentru a proteja și consolida elementele-cheie ale UE: libertatea de circulație, piața unică, moneda Euro”

Aderarea României la zona euro este un obiectiv prioritar

”UE se află astăzi într-un moment de redresare economică. Acest lucru nu ar fi fost posibil în lipsa unei viziuni și acțiuni comune. Siguranța economică este la fel de importantă ca cea a frontierelor. Avem nevoie de măsuri și decizii cuprinzătoare care să ducă la o zonă euro mai puternică, mai stabilă și mai competitivă. Pentru România, aderarea la zona euro este un obiectiv național fundamental”

”Sărbătorim 25 de ani de piață internă, am parcurs un drum lung privind libertățile de a călători, de a munci și de a studia. Nu putem să ne imaginăm UE fără piața unică și cele patru libertăți: libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalelor”

”Europa este și trebuie să rămână un lider pe plan internațional în mai multe domenii, cu precădere revoluția tehnologică și digitală”

”Trebuie să fim conștienți de faptul că transformarea digitală a societății nu va putea fi înfăptuită fără o investiție masivă în educație”

”Toți cetățenii trebuie angrenați în aceste evoluții. Acesta trebuie să fie angajamentul nostru, al celor care conduc Europa”

”Provocările legate de migrație sunt aspecte de maxim interes. Trebuie să acționăm astfel încât proiectul european să reclădească siguranța. Să acordăm atenție sporită terorismului și radicalizării”

”UE trebuie să rămână un spațiu de liberă circulație. Pentru România, aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv important. Va contribui semnificativ la consolidarea securității pentru întreg spațiul de liberă-circulație din Uniune”

”Lărgirea Uniunii nu trebuie să rămână doar un deziderat, ci continuă să fie o necesitate reală. Potențialii candidați trebuie să își ancoreze eforturile de asumare a reformelor”

”Nu putem fi cu adevărat relevanți la nivel global dacă nu reușim să înfluențăm semnificativ mediul din vecinătatea noastră”

”Vorbim și de un viitor în care Uniunea va avea un rol de prim-plan pe scena internațională. Statele membre vor sprijini pe baza intereselor împărtășite afirmarea Uniunii ca actor global. Implementarea strategiei globale a înlesnit evoluții importante atât în domeniul securității și apărării, cât și consolidarea între politicile interne și externe ale Uniunii”

Europa este România și România este Europa

”Distinși membri ai Parlamentului European, În urmă cu 11 ani, când România s-a alăturat marii familii europene, mă simțeam deosebit de mândru, ca român, că trăiesc acest moment important pentru țara mea. Anul viitor, când România preia pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene, Summitul de la Sibiu va reprezenta un moment de răscruce pentru familia noastră europeană. Este datoria noastră, este responsabilitatea noastră să creionăm viitorul Europei. Alături de toți românii, mă simt mândru în calitate de cetățean român și, în egală măsură, de cetățean european. Pentru că mândria națională sau mândria europeană nu reprezintă concepte erodate și nici realități paralele. Este o stare asumată, care întreține și dă forță și conținut acestei identități. Pentru că Europa este parte din fibra noastră. O Europă care însumează din diversitatea noastră. O Europă clădită pe baza conceptului de unitate în diversitate. De aceea Europa este România și România este Europa”

România este profund atașată de proiectul european

”2018 este anul Centenarului României Moderne, care înseamnă pentru noi nu atât analize retrospectiv-istorice, cât, mai ales, proiecții de viitor. În acești 100 de ani, am învățat unele lecții importante, trecând prin experiențe și perioade nefericite. Iar lecția democrației este una dintre cele mai importante. De aceea apreciem cu atât mai mult valorile familiei europene. Din acest motiv, România este o țară profund atașată proiectului european. Avem o societate vibrantă și dinamică, în continuă evoluție. Suntem o democrație tânără, care are resursele pentru a se perfecționa. Românii sunt conectați activ la valorile civice. Au dovedit-o cât se poate de clar, și-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie să apere statul de drept și democrația. Românii au voința și forța de a merge mai departe pe drumul european pe care și l-au asumat. Este ambiția de a depăși orice obstacole pentru a rămâne puternic ancorați în marea familie europeană din care facem parte în mod fundamental”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri