Caută
Close this search box.

Liviu Avram spune că Iohannis poate să refuze de câte ori vrea nominalizarea la şefia DNA

adina florea

O prevedere tranzitorie din Statutul Magistraţilor, recent modificat în Parlament, spune jurnalistul Liviu Avram, în Adevărul, pare a păstra intact dreptul preşedintelui de a refuza ori de câte ori vrea propunerile pentru şefia DNA. În ciuda criticilor CSM, Tudorel Toader a transmis preşedintelui propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de şef al DNA.

Mulţi comentatori consideră că, în noul context legal, preşedintele are doar două opţiuni: ori o acceptă pe Adina Florea, ori o respinge, dar va fi obligat să accepte următoarea propunere a ministrului. Numai că legea de modificare a Statutului Magistraţilor conţine o prevedere tranzitorie, la articolul 109, cu următoarea formulare:

„Prevederile prezentei legi nu se aplică procedurilor de ocupare a posturilor de conducere sau de execuţie, inclusiv prin promovare, şi nici procedurilor de evaluare în curs de desfăşurare la data intrării sale în vigoare”. Preluând ceea ce e necesar pentru subiectul de faţă, formularea ar suna în felul următor:

„Prevederile prezentei legi nu se aplică procedurilor de ocupare a posturilor de conducere în curs de desfăşurare la data intrării sale în vigoare”.

Este neîndoielnic că procedura de ocupare a postului de procuror-şef al DNA se află în acest moment în curs de desfăşurare. Aceasta a fost declanşată de ministrul Tudorel Toader încă din 10 august şi este, conform dispoziţiei tranzitorii, supusă vechilor prevederi legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri