Caută
Close this search box.

Occidentalii uniți împotriva Rusiei: Moscova acuzată de atacuri cibernetice globale

Puterile occidentale au acuzat, joi, Rusia de orchestrarea unei serii de atacuri cibernetice la nivel mondial, inclusiv o tentativă de hacking al sediului central pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în Olanda, care a anunțat că a expulzat patru spioni ruși, informează AFP.

Într-o atmosferă demnă de Războiul Rece predominată de la otrăvirea în luna martie în Marea Britanie a fostului agent dublu rus, Serghei Skripal, justiția americană a anunțat paralel punerea sub acuzare a șapte membri ai inteligenței militare ruse (GRU) printre care și cei expulzați de olandezi. Toate măsurile ca parte a unei campanii globale cibernetice atribuite Kremlinului și denunțate de Olanda, Marea Britanie, Canada, Australia și Franța. „Faptele raportate sunt grave și îngrijorătoare. Franța își exprimă solidaritatea deplină cu aliații săi și cu organizațiile internaționale vizate de astfel de atacuri”, a afirmat într-o declarație Ministerul de Externe al Franței.

Autoritățile olandeze au dezvăluit metoda de acțiune. Astfel, rușii au plasat un vehicul plin cu echipamente electronice în parcarea unui hotel aflat lângă sediul OPCW din Haga, pentru a sparge sistemul de computer de la distanță. Acest lucru s-a întâmplat în aprilie, când organizația a fost inclusă investigarea cazului Skripal și a unui presupus atac chimic în Douma în Siria, incriminat forțelor guvernamentale siriene, susținute de Moscova. Olanda nu a legat oficial pirateria acestor două investigații ale OPCW. Rusia a denunțat „un act de propagandă”, adăugând că „această campanie anti-rusească acută de spioni” urmărește „subminarea relațiilor bilaterale”.

„Guvernul olandez este extrem de preocupat de implicarea acestor agenți de informații”, a declarat ministrul olandez al apărării, Ank Bijleveld. „De obicei, nu dezvăluim acest tip de operațiune de contrainformații”. Serviciile secrete olandeze și britanice au găsit în mașina agenților ruși un laptop și o factură de taxi ce indica cursa către aeroportul din Moscova Sheremetyevo, a declarat Bijleveld. Laptopul găsit a arătat, de asemenea, semne de conectare la rețelele din Brazilia, Elveția și Malaysia, iar pentru această țară indică legături cu ancheta privind distrugerea aeronavei MH17 din 2014, deasupra Ucrainei.

Spionii ruși identificați

Olanda, care a beneficiat de cooperarea Londrei, a identificat presupușii spioni ruși, menționând că operațiunea a fost coordonată de GRU. Liderul serviciului de informații olandez (MIVD), generalul Onno Eichelsheim, a declarat între timp că cei patru ruși, pe care el i-a identificat ca Alexei Morenets Evgheni Serebryakov, Oleg Sotknikov și Aleksei Minin, au ajuns la Aeroportul din Amsterdam-Schiphol, pe 10 aprilie, cu pașapoartele diplomatice ruse pe care le-a prezentat presei. La 11 aprilie, au închiriat un Citroen C3 și au făcut o recunoaștere a zonei din jurul OPCW de la Haga, în timp ce erau sub supravegherea constantă a serviciilor de informații din Olanda. Două zile mai târziu, agenții ruși și-au parcat mașina în parcarea unui hotel de lângă sediul organizației și au fotografiat clădirea, a spus Eichelsheim. În portbagajul mașinii se aflau echipamente electronice pentru a intercepta rețeaua fără fir a OPCW și codurile de conectare. Serviciile olandeze au neutralizat apoi cei patru ruși și au găsit în mașină un laptop, telefoane mobile și o chitanță de la un taxi care ia dus la aeroportul din Moscova.

 

Într-o declarație, OPCW a spus că, de la începutul anului 2018, „a observat o creștere a activităților legate de securitatea informatică”. Olanda a declarat deja în septembrie că a arestat și a expulzat la începutul anului doi ruși, presupuși spioni, suspectându-i că au căutat să spargă un laborator elvețian asociat cu OPCW.

GRU în vizor

Justiția americană a anunțat, joi, punerea sub acuzare a șapte agenți presupuși ai inteligenței militare ruse (GRU), inclusiv patru agenți ruși a căror expulzare a fost anunțată de către Țările de Jos, a declarat John Demers, ministrul adjunct al Justiției pentru securitatea națională.

Cei șapte ofițeri sunt urmăriți de către Statele Unite pentru hacking-ul organismelor sportive internaționale, inclusiv Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), Comitetul Internațional Olimpic (CIO), Federația Internațională de Fotbal (FIFA) și cea de atletism (IAAF) sau Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS), precum și mai mult de treizeci de organisme naționale, inclusiv agențiile canadiene și americane anti-doping.

Canada, între timp, a anunțat joi că sediul Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) din Montreal a fost obiectul unui atac similar, de care GRU este „cel mai probabil responsabil”. Luna trecută, Elveția a raportat o încercare de atac cibernetic asupra Oficiului Regional European al WADA din Lausanne.

Pentru prima dată, serviciul militar rus, așa cum a fost și Kremlinul, este implicat în mod special de Londra în atacurile cibernetice globale, care îl acuză, de asemenea, de responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, Yulia, pe 4 martie, în Salisbury (Anglia de Sud-Vest). „Această încercare de a avea acces la sistemul de securitate al unei organizații internaționale care lucrează pentru a elimina lumea armelor chimice arată că GRU disprețuiește valorile și regulile internaționale care asigură securitatea noastră pentru toți”, au afirmat premierul britanic Theresa May și omologul său olandez, Mark Rutte, într-o declarație comună. „Rusia trebuie să-și înceteze comportamentul iresponsabil, inclusiv folosirea forței împotriva vecinilor săi, încercările de intervenție în procesele electorale și campaniile masive de dezinformare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri