Caută
Close this search box.

Ordonanța de Urgență care modifică Legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial. Textul confirmă ipotezele avansate de Augustin Lazăr

asociaţiile magistraţilor

Ipotezele avansate de procurorul general, Augustin Lazăr sunt confirmate de Ordonanța de Urgență care modifică Legile Justiției. Ordonanța a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial.

Printre prevederile din actul normativ se regăsește cea reclamată de Procurorul General, Augustin Lazăr, care susținuse că multe dosare vor fi afectate din cauza noilor condiții de carieră. Potrivit noii legi, pentru a lucra în Parchetul General, DNA și DIICOT, procurorii trebuie să aibă o vechime de 10 ani.

„Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își desfășoară activitatea în cadrul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT si DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în textul ordonanței.

Printre dosarele afectate de noile prevederi ar fi Dosarul Revoluției, cel al protestului din 10 august, precum și dosarul Tel-Drum, instrumentat de procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care are vechime în magistratură de doar 8 ani.

Recomandările Comisiei de la Veneția, când respectate, când ignorate

Ordonanța de urgență pentru legile justiției a fost adoptată luni dimineață de către Guvern. Potrivit premierului Viorica Dăncilă, OUG aduce unele „armonizări” în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Pe de altă parte, inistrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat tot luni că Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru modificarea legilor Justiției, precizând că nu a mers la „Comisia de la Veneția pentru a solicita sau lua aprobare”.

Citește și: Diaspora anunță un nou miting de amploare. Vedeți când și unde

Iată avantajele noului text de lege, așa cum au fost prezentate de Tudorel Toader:

– se măreşte vechimea în magistratură pentru poziţiile de procuror general, de prim-adjunct şi de adjunct ai acestuia, pentru funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT – de la 8 la 15 ani;

– procurorii care vor să facă parte din DIICOT sau DNA trebuie să aibă 10 ani vechime în profesie;

– posibilitatea ca magistraţii să se pensioneze la împlinirea a 20 de ani de activitate a fost amânată pentru finalul lui 2019;

– interviurile pentru funcţii de procuror de rang înalt vor fi transmise în direct şi arhivate;

– secţia pentru procurori de la CSM va avea competenţă în detaşarea tuturor procurorilor;

– ministrul Justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori;

– apelurile vor fi judecate în complet de trei judecători din 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri