Caută
Close this search box.

Pastorul american ce a declanșat criza dintre Washington și Ankara a fost eliberat

Pastorul american deținut timp de doi ani în Turcia a fost așteptat înapoi în Statele Unite sâmbătă, după ce o instanță l-a eliberat într-un caz care a declanșat o criză în relațiile Ankarei cu Washingtonul și probleme pentru economia turcă, relatează AFP.

Curtea din orașul Aliaga, vestul Turciei, l-a condamnat pe Andrew Brunson în legătură cu acuzațiile de terorism și l-a condamnat la trei ani, o lună și 15 zile în închisoare, a afirmat un corespondent al AFP. Cu toate acestea, el a fost eliberat ținând cont de timpul acordat și de conduita sa bună în timpul procesului, instanța ridicând arestarea la domiciliu și interdicția de călătorie de peste hotare. După ce s-a întors în scurt timp la Izmir pentru a-și aduna lucrurile, Brunson a fost dus la aeroportul orașului unde a urcat la bordul unui avion militar american.

Richard Grenell, ambasadorul SUA în Germania, a postat mai târziu o imagine ce îl ilustrează pe Brunson în momentul în care săruta un steag american fiind dus la o bază aeriană unde avionul a aterizat pentru realimentare. „Este aproape acasă datorită lui @realDonaldTrump. Când i-am prezentat steagul SUA, el l-a sărutat ​​imediat” #agratefulnation”, a scris Grenell.

Președintele american a solicitat Turciei să îl elibereze pe Brunson, care a devenit o cauză importantă pentru baza creștină conservatoare a lui Donald Trump. Trump a spus că se va întâlni cu pastorul de îndată ce se va întoarce.

„Vestea bună, pastorul Brunson este în aer”, a declarat Trump reporterilor în momentul în care a sosit la Cincinnati la o întrunire în cadrul campaniei înaintea alegerilor din Congres. „El vine la Biroul Oval, cel mai probabil sâmbătă”. Președintele a deschis mitingul spunând susținătorilor că a fost „mândru să raporteze” eliberarea lui Brunson. „Cred că va fi în formă bună”, a spus Trump.

Brunson, care a fost reținut pentru prima dată în octombrie 2016, s-a confruntat cu până la 35 de ani de închisoare, sub acuzația de a ajuta grupurile teroriste și de spionaj. Procurorii au cerut apoi o sentință de până la 10 ani. El a fost condamnat pentru acuzațiile de a ajuta grupurile teroriste în timp ce nu a fost membru al acestora. Brunson și oficialii americani au insistat că este nevinovat de toate acuzațiile. „Sunt un om nevinovat, Îl iubesc pe Isus, îmi place Turcia”, a spus el în ultima sa apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri