Caută
Close this search box.

Pompei: Noi descoperiri privind erupția vulcanului Vezuviu

Arheologii din Italia au descoperit o inscripție care contrazice datele unui eveniment istoric și care ar arăta că manualele de istorie au rămas greșite timp de secole, relatează BBC.

Istoricii au crezut de mult timp că vulcanul Vezuviu a izbucnit pe 24 august 79 d.Hr., distrugând orașul roman Pompei. Dar acum, a fost descoperită o inscripție datată la jumătatea lunii octombrie – aproape două luni mai târziu. Ministrul italian al culturii a numit-o „o descoperire extraordinară”. „Noile săpături demonstrează abilitățile excepționale ale țării noastre”, a spus Alberto Bonisoli.

Istoricii au reușit să dateze erupția Vesuviului cu o certitudine aparentă datorită scrierilor antice care împărtășesc mărturisiri directe. În cazul acesta, o sursă importantă a fost Plinius cel Tânăr, un avocat de elită și autor al Romei antice, care a scris despre moartea unchiului său chiar mai faimos, Plinius cel Bătrân. „La 24 august, spre unu după-amiază, mama mi-a spus să observ un nor …” a scris într-o scrisoare către Tacitus, un senator și istoric roman, despre evenimentele din acea zi.

Conform relatării lui, Plinius cel Bătrân a fost atunci comandant de flotă la Misenum – orașul modern Miseno – de cealaltă parte a golfului de Pompei. El a luat o navă pentru a salva pe cei aflați în pericol din cauza vulcanului. Dar el nu s-a mai întors din această aventură. Plinius cel Tânăr, între timp, privea distrugerea de pe cealaltă parte a golfului.

Dar cea mai recentă descoperire pune sub semnul întrebării această certitudine. Inscripția descoperită în noile săpături nu este altceva decât o răscroială în cărbune, probabil făcută de un lucrător care renova o casă. Dar este datat cu 16 zile înainte de „calendele” din noiembrie, în stilul vechi al calendarului roman – care este 17 octombrie în metoda noastră modernă de datare. „Deoarece a fost făcută în cărbune fragil și evanescent, care nu ar fi putut să reziste mult timp, este foarte probabil ca acesta să poată fi datat în luna octombrie a anului 79 d. Hr.”, a spus echipa de arheologie într-o declarație. Ei cred că data cea mai probabilă a erupției a fost, de fapt, 24 octombrie.

Au existat multe speculații că erupția s-a produs mai târziu decât luna august, în special în jurul dovezilor privind fructele de toamnă și vasele de încălzire descoperite în ruine. Inscripția de cărbune susține această teorie, a spus echipa de arheologie din Pompei.

Deci, Pliny cel Tânăr a înregistrat greșit lucrurile? Scrisoarea sa către Tacitus a fost scrisă la aproximativ 20 de ani de la erupția din anul 79 d.Hr. Și copiile originale nu au supraviețuit celor 1.939 de ani care au intervenit. În schimb, citirea noastră modernă a textului se bazează pe traducerile și transcrierile efectuate de-a lungul secolelor. De fapt, diferite exemplare ale scrisorilor au conținut date variind de oriunde din august până în noiembrie – deși 24 august a fost de mult acceptată. Diferențele dintre texte ar fi putut fi ușor influențate de confuzia asupra sistemelor vechi și moderne de zile de numărare.

Descoperirea a fost făcută în noua excavare Regio V, descoperind zone nedepășite anterior ale orașului antic. În plus față de inscripția simplă, casele mari au fost dezvăluite săptămâna aceasta cu fresce și mozaicuri elaborate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri