Caută
Close this search box.

Premiul Nobel pentru pace din 2018 câștigat de un medic și o victimă a sclaviei sexuale

Denis Mukwege, un doctor ginecolog care a ajutat victimele violenței sexuale în Republica Democratică Congo, și Nadia Murad, activistă pentru drepturile Yazidi și supraviețuitoare al sclaviei sexuale, a câștigat vineri premiul Nobel pentru pace din 2018, informează Reuters.

Comitetul Premiului Nobel a declarat că le-a acordat premiul pentru eforturile lor de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război. „Ambii laureați au făcut o contribuție crucială pentru a focaliza atenția asupra acestor crime de război și pentru a le combate”, a afirmat în citat.

Mukwege conduce Spitalul Panzi din estul orașului Conkaz Bukavu. Deschis în 1999, acesta primește mii de femei în fiecare an, dintre care multe necesită intervenții chirurgicale împotriva violenței sexuale. El și-a dedicat viața pentru apărarea acestor victime, a spus citatul.

Nadia Murad este un avocat pentru minoritatea Yazidi din Irak și pentru refugiați și drepturile femeilor în general. Ea a fost înrobită și violată de luptătorii Statului Islamic din Mosul, Irak, în 2014. Ea a fost martor și povestește despre abuzurile comise împotriva ei și a altora, a spus citatul. „Fiecare dintre ei, în felul lor, a ajutat la o mai mare vizibilitate a violenței sexuale în timpul războiului, astfel încât făptașii să poată fi trași la răspundere pentru acțiunile lor”, a spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri