Caută
Close this search box.

Presa turcă, ipoteză înfiorătoare: Jurnalistul saudit, dat dispărut, a fost torturat și decapitat

Jamal Khashoggi

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost torturat înainte de a fi „decapitat” în clădirea consulatului ţării sale la Istanbul, scrie miercuri cotidianul turc Yeni Safak, care susţine că a avut acces la o înregistrare sonoră a faptelor, informează AFP, relatează Agerpres.

Editorialist critic la adresa Riadului, Khashoggi s-a deplasat la consulat în data de 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale. De atunci, el nu a mai fost văzut.

Susţinând că a avut acces la înregistrări sonore ale faptelor, Yeni Safak explică faptul că Jamal Khashoggi a fost torturat în timpul unui interogatoriu şi că agenţi saudiţi i-au tăiat degetele. Apoi, el a fost „decapitat”, potrivit cotidianul proguvernamental, care nu precizează cum a avut acces la aceste înregistrări.

Oficiali turci au acuzat Riadul că l-au asasinat pe jurnalist prin intermediul unei echipe special trimise la faţa locului, însă autorităţile saudite au dezminţit acest lucru. 

Unele publicatii, printre care Washington Post pentru care scria Khashoggi, au informat înainte de aceasta cu privire la existenţa unor înregistrări audio şi video care demonstrează că jurnalistul a fost „interogat, torturat şi apoi ucis” în clădirea consulatului, înainte ca trupul său să fie dezmembrat. Însă este pentru prima dată când un cotidian turc susţine că a avut acces la astfel de înregistrări.

Potrivit Yeni Safak, consulul saudit Mohammad Al-Otaibi poate fi auzit pe aceste înregistrări, spunând „faceţi aceasta afară, îmi veţi crea probleme”. La aceasta, un individ neidentificat îi răspunde „dacă vrei să trăieşti când te întorci în Arabia Saudită, taci din gură”.

Al-Otaibi a părăsit Istanbulul marţi.

Mass-media americane au afirmat că Arabia Saudită, a cărei imagine a avut puternic de suferit după acest caz, ar intenţiona să recunoască moartea jurnalistului care ar fi intervenit în timpul unui interogatoriu ce s-a încheiat prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri