Caută
Close this search box.

Primele discuții tripartite între Seoul, Phenian și ONU privind demilitarizarea frontierei coreene

Coreea de Nord, Coreea de Sud și Comandamentul Organizației Națiunilor Unite și-au ținut marți primele discuții în trei pentru a discuta despre demilitarizarea frontierei, în timp ce cele două Corei insistă pentru pace, informează Reuters.

Liderii celor două Corei au convenit în timpul summit-ului de la sfârșitul lunii iulie pentru crearea unei consultări tripartite, împreună cu Comandamentul ONU, care include forțele americane din Sud și supraveghează situația din Zona Demilitarizată (DMZ), pentru a facilita planul lor de a dezarma una dintre cele mai grele frontiere fortificate. Acordul include stoparea exercițiilor militare, o zonă fără zbor în apropierea frontierei și eliminarea treptată a minelor terestre și a posturilor de pază din cadrul DMZ.

Întâlnirea cu ușile închise a avut loc la satul de frontieră Panmunjom și a fost condusă de ofițeri militari la nivel de colonel din fiecare parte, a afirmat ministerul într-o declarație. Ca o primă etapă, cele două Corei încearcă să scoată 11 posturi de gardă într-o rază de 1 km a liniei de demarcație militară până la sfârșitul acestui an. Aceștia au început demolarea în mai multe zone mici în această lună și vor construi drumuri pentru a facilita un proiect pilot planificat pentru luna aprilie pentru a excava rămășițele soldaților dispăruți în timpul războiului din Coreea din 1950-1953. Ambele părți vor retrage, de asemenea, toate armele de foc din zona comună de securitate (JSA) de la Panmunjom, micșorând numărul personalului staționat acolo, la 35 de persoane pe fiecare parte, în conformitate cu acordul de armistițiu, și vor împărtăși informații despre echipamentul lor de supraveghere. Turiștilor din ambele părți și din străinătate li se va permite să vină în mod liber în cadrul JSA. Măsurile, concepute să vină peste o lună, ar transforma frontiera într-un „loc de pace și reconciliere”, a spus ministerul. „Majoritatea operațiunilor vor fi efectiv executate de cele două Corei, dar vor asigura chestiuni legate de sprijinul Comandamentului ONU, având elemente americane și conduc, de asemenea, Comisia militară pentru armistițiu”, a declarat o sursă militară sud-coreeană, cu condiția anonimatului datorită sensibilității problemei .

Cele două Corei au convenit luni să înceapă reconectarea legăturilor feroviare și rutiere, în ciuda preocupărilor Statelor Unite că dezghețarea rapidă Nord-Sud ar putea submina eforturile de a împinge Coreea de Nord să renunțe la armele nucleare.

Coreea de Nord și sudul democratic bogat sunt încă în război din punct de vedere tehnic, deoarece războiul coreean sa încheiat într-un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri