Caută
Close this search box.

Putin este primul preşedinte rus, după 23 de ani, în vizită oficială în SUA. Îl primeşte Trump

vladimir putin

Statele Unite l-au invitat pe preşedintele rus Vladimir Putin în vizită la Washington, a anunţat vineri consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Bolton.

Vladimir Putin şi Donald Trump urmează să se întâlnească la Paris, pe 11 noiembrie, în marja ceremoniilor organizate cu ocazia marcării centenarului sfârşitului Primului Război Mondial, a precizat Bolton într-o conferinţă de presă la Tbilisi, capitala Georgiei.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron şi Donald Trump au discutat la telefon pentru a-şi coordona poziţiile înaintea summitului între Turcia, Rusia, Franţa şi Germania pe tema situaţiei din Siria, prevăzut a avea loc azi, la Istanbul, a anunţat Palatul Élysée, conform AFP.

„Preşedintele Republicii a prezentat mizele acestei întâlniri care vizează să permanentizeze armistiţiul în regiunea Idleb şi să aprofundeze discuţii referitoare la procesul politic de soluţionare a conflictului în Siria”, a precizat într-un comunicat preşedinţia franceză.

„Statele Unite şi Franţa împărtăşesc aceleaşi obiective securitare, umanitare şi politice în Siria, iar preşedintele american i-a cerut preşedintelui Republicii să poarte această poziţie comună la summitul de la Istanbul”, potrivit Élysée.

În pofida unor aşteptări modeste, Parisul speră ca la acest summit să aibă loc progrese în domeniul securităţii şi în procesul politic din Siria, a precizat o sursă de la preşedinţie.

Parisul doreşte o prelungire a armistiţiului la Idleb şi o garantare a accesului convoaielor umanitare. Cel puţin şase astfel de convoaie sunt blocate, în prezent, la Damasc de către regim, potrivit acestei surse.

Franţa doreşte de asemenea să se avanseze în crearea unui comitet constituţional, alcătuit în proporţie de o treime din reprezentanţi ai regimului, o treime reprezentanţi ai opoziţiei şi o treime reprezentanţi independenţi.

„Noi dorim ca sâmbătă cei patru lideri să ia o decizie clară şi să spună că acest comitet trebuie să fie atestat de ONU în componenţa sa şi să poată să se întrunească la Geneva pentru prima oară, în săptămânile care urmează, până la sfârşitul anului”, subliniază Élysée.

„Noi dorim ca membrii comunităţii internaţionale să exercite presiuni maxime, pentru ca regimul de la Damasc să accepte să se angajeze în acest proces politic”, potrivit aceleiaşi surse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri