Caută
Close this search box.

Retragerea SUA din INF: Gorbaciov avertizează că planul lui Trump va submina dezarmarea

gorbaciov

Fostul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov, declară că planul președintelui american, Donald Trump, de a se retrage dintr-un tratat cheie privind armele nucleare stabilit încă în războiul rece este o inversare a eforturilor de realizare a dezarmării nucleare, informează BBC.

Gorbaciov – care a semnat tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (Intermediate-Range Nuclear Forces – INF) cu președintele Reagan în 1987 – a pus la îndoială inteligența planului.

Trump a spus că Rusia „a încălcat [INF] de mulți ani”. Rusia a condamnat planurile americane și a amenințat că se va răzbuna. Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin va căuta o explicație de la consultantul american pentru securitate națională, John Bolton, care va vizita Kremlinul în curând.

Germania a fost primul aliat al SUA care a criticat această mișcare, iar ministrul de externe Heiko Maas a cerut Washingtonului să ia în considerare consecințele atât pentru Europa, cât și pentru viitoarele eforturi de dezarmare.

INF a interzis rachetele cu rază medie de acțiune lansate la sol, cu o distanță cuprinsă între 500 și 5.500 km. Acest tratat a fost semnat la sfârșitul Războiului Rece, o perioadă de relații între SUA și Uniunea Sovietică din 1945 până în 1989, marcată de o tensiune internațională intensă și umbrită de amenințarea cu conflicte nucleare.

În ultimele cinci decenii, SUA și Rusia au semnat o serie de acorduri comune pentru limitarea și reducerea substanțială a arsenalelor nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri