Eurobarometrul din luna septembrie dezvăluie date deloc încurajatoare privind ROEXIT. Tot mai puţini români au încredere în Uniunea Europeană, în special cei din zonele sărace ale ţării.

Cel mai recent Eurobarometru dat publicității de Parlamentul European, realizat pe baza datelor culese în septembrie, arată că românii din cinci dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale țării nu mai cred că e bine în UE.

Potrivit unei analize a datelor consultate de Calea Europeană, care au stat la baza Eurobarometrului, cel mai șocant rezultat este că în Nord-Est doar 20 la sută cred că e bine în UE, jumătate cred că nu e bine și o treime că nu e nici bine, nici rău.

Doar în trei dintre cele 8 regiuni ale țării românii cred că e bine în UE – Regiunea Nord-Vest conduce în top-ul celor care cred că e bine în UE –78 la sută, urmată de București – 66 la sută, apoi Sud-vest-61 la sută.

Urmează – Regiunile Centru, Vest și Sud-Est – câte 46 la sută și Regiunea Sud – 44 la sută.

În regiunea Nord-Vest, doar 3 la sută cred că e rău în UE.

Marile orașe – 62 la sută dintre cei care locuiesc aici spun că e bine să fii în UE, doar 12 la sută că ar fi rău. La sate procentul celor care cred că nu e bună apartenența la UE se dublează – 26 la sută cred că e rău, 42 la sută că e bine.

Câţi ar vota pentru ROEXIT

Dacă ar fi să se voteze ieșirea sau rămânerea în UE , cei mai mulți – 43 la sută – ar vota pentru ROEXIT, urmați de cei care nu știu dacă e bine sau rău să fii în UE – 37 la sută. Chiar și 18 la sută dintre cei care spun că e bine în UE ar vota pentru ROEXIT. 49 la sută dintre cei care nu știu dacă e bine sau rău să fii în UE nu știu dacă ar merge la vot.

Cei care ar vota pentru a rămâne în UE – 68 la sută, sunt cei care cred că e bine în UE, urmați de 16 la sută dintre cei care nu știu dacă e bine sau rău în UE și alți 15 la sută dintre cei care cred că e bine în UE.

Unul din patru tineri până în 24 de ani cred că e rău că România e în UE.

Potrivit eurobarometrului citat, tinerii cu vârste între 15-24 ani, în procent de 25 la sută, cred că e rău să fii în Uniunea Europeană.

Doar 18 la sută dintre românii cu vârste între 65-74 cred că e rău în UE.

Procentul cel mai mare de români care cred că e rău să fii în UE – 26 la sută – e în categoria celor de peste 75 de ani.

Mai mult de jumătate dintre românii cu vârste între 25-39, adică 53 la sută, cred că este bine în UE.

Cei născuți după 1980 sunt cei mai polarizați – 51 la sută cred că e bine și 21 la sută susţin că e rău.

Cei născuți înainte de 1946 – 31 la sută cred că e rău să fii în UE.

Fără precedent

Casnicii și șomerii sunt în topul sentimentelor anti-europene. Managerii – suport 67 la sută, doar 15 la sută spun că e rău să fii în UE.

Casnicii și șomerii – 28 la sută spun că e rău, pensionarii, doar 19 la sută, studenții – 21 la sută consideră că nu e bine în UE.

Pentru România, diminuarea susţinerii apartenenţei la Uniunea Europeană este un lucru fără precedent în ultimii zece ani. În anul 2007 nivelul era de 71%, procent care a fluctuat de-a lungul anilor.

Susţinerea apartenenţei la Uniunea Europeană s-a deteriorat în şapte ţări, în România fiind înregistrată cea mai mare scădere (de zece procente). Viziunea negativă a crescut cu şapte procente, ajungând la 21%, a doua cea mai ridicată percepţie negativă după Marea Britanie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here