România este obligată printr-o decizie a CEDO să achite peste 23.000 de euro pentru doi bărbaţi, după ce, în timpul unei intervenţii din 2005 a Poliţiei în comunitatea de romi de lângă rampa de gunoi de la Pata Rât, unul dintre bărbaţi a fost aruncat la pământ, iar altul, lovit cu un baston.

Potrivit deciziei CEDO emisă marţi, Poliţia este acuzată că a folosit ”forţa excesivă şi nejustificată” în cazul a doi romi suspectaţi de furt şi care, ulterior, au reclamat modul de intervenţie şi au acţionat statul român în judecată.

”Cazul priveşte două intervenţii ale Poliţiei în comunitatea de romi de la Pata Rât pentru identificarea unor persoane suspectate de furt. CEDO a găsit că folosirea forţei de către Poliţie împotriva lui Augustin Lingurar şi Trandafir Lăcătuş a fost excesivă şi nejustificată în acele circumstanţe.

Dl. Lingurar a fost aruncat la pământ de un poliţist, iar dl. Lăcătuş a fost lovit cu un baston, deşi nu a opus rezistenţă şi a fost imobilizat de doi poliţişti. Curtea consideră că aceste acte de violenţă au fost menite să dea naştere la sentimente de frică şi inferioritate şi de a umili.

Nici o investigaţie nu a fost declanşată de autorităţi pentru a se verifica dacă acţiunile poliţiei reclamate de cei doi au fost necesare, având în vedere comportamentul lor sau posibila rezistenţă”, se arată în decizie.

155 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here