Caută
Close this search box.

România în pragul unei umilințe istorice la Bruxelles, Guvernul nu spune nimic

Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a avut o întâlnire cu Vera Jourova, comisarul european pe Justiţie, pe 26 septembrie. Alături de Negrescu s-a aflat şi Costin-Radu Canțăr, agent guvernamental României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar tema discuţiilor a fost transpunerea directivei privind prevenirea spălării banilor. România riscă să fie condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a transpus în legislaţia naţională directiva. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în timpul preşedinţiei semestriale a României, în condiţiile în care, de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, nicio ţară membră nu a fost condamnată pentru acest motiv. În cazul unei condamnări, România va fi obligată să plătească milioane de euro, se arată de către STIRIPESURSE.RO.

Într-o scrisoare către Parlament, pe 19 septembrie, ministrul Negrescu afirma că scopul întâlnirii este de a împiedica Comisia Europeană să propună aplicarea sancţiunilor pecuniare sub forma sumei forfetare. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, România ar urma să plătească o sumă forfetară de 6016,80 de euro pe zi, de la momentul expirării termenului de transpunere, chiar dacă legea de transpunere a directivei ar intra în vigoare până la începerea procesului la CJUE. La această sancţiune s-ar adăuga penalităţi de aproape 22.000 de mii de euro pe zi de la sentinţa CJUE până la transpunere şi cheltuielile de judecată.

Potrivit unor surse din MAE, întâlnirea cu Vera Jourova era una urmărită de câteva luni, inclusiv prin presiuni de la Bucureşti asupra reprezentanţei României pe lângă UE, însă la două săptămâni de la eveniment nu există niciun semn că s-ar fi ajuns la înţelegerea dorită de Negrescu şi anunţată în scrisoarea de pe 19 septembrie. STIRIPESURSE.RO a solicitat detalii în acest sens de la cabinetul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, pe data de 29 septembrie, însă nu am primit un răspuns în termenul legal de 10 zile.

O solicitare a fost trimisă şi la Comisia Europeană, iar răspunsul a venit în câteva ore, de la un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„(Negrescu și Jourova – n.r.) Au discutat despre transpunerea Directivei nr. 4 împotriva spălării banilor, iar ministrul a informat comisarul despre procesul legislativ aflat în desfăşurare. Aşa cum ştiţi, Comisia a trimis deja România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neimplementarea prevederilor Directivei împotriva spălării banilor. În cadrul întâlnirii, comisarul a vehiculat importanţa acestei directive. Lupta împotriva evaziunii fiscale, a spălării banilor şi a finanţării terorismului este o prioritate pentru Comisia Europeană. Comisarul Jourova a făcut apel la autorităţile române să adopte rapid transpunerea măsurilor, subliniind că este important să nu existe portiţe”, a precizat Christian Wigand, purtător de cuvânt.

Demersul ministrului Negrescu pare să fi rămas unul de PR, pentru că România nu mai poate evita umilinţa istorică de a fi condamnată chiar în perioada în care va exercita preşedinţia semestrială a UE. Această concluzie este întărită şi de fostul agent guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE, Răzvan Horaţiu Radu. Acesta precizează că o negociere la nivelul CE este practic imposibilă din moment ce România nu a transpus nici până în prezent directiva.

„Așa cum am declarat și anterior, o condamnare de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru netranspunerea directivei privind spălarea banilor și implicit plata unor sancțiuni financiare nu mai poate fi evitată. Problema care se pune acum este doar de cuantum.

Pentru mine situația era foarte clară încă din momentul în care Comisia Europeană a decis să ne dea în judecată. Bineînțeles, această situație putea fi evitată dacă nu existau o serie de blocaje la nivel politic. Despre ele voi vorbi totuși cu altă ocazie.

O dată ce combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului sunt obiective de interes maxim ale Comisiei Europene, este greu să justifici de ce nu ai transpus o directiva atât de importantă. Este chiar imposibil să mai negociezi ceva. Dacă ai fost dat în judecată de Comisie, dialogul pe tema respectivă se poartă exclusiv în față Curții de Justiție, în limite procesuale clar stabilite. Restul sunt discuții de complezență atât timp cât tu că stat nu ai o lege în vigoare care să transpună directiva. Încă mai există profesioniști în MAE care știu aceste lucruri însă ei mai trebuie și ascultați.

Când doamna Vera Jourova, comisarul de resort, declara la data când am fost acționați în instanța că UE nu-și poate permite ca un stat să fie veriga slabă în cooperarea transfontalieră și în combaterea spălării banilor, când Președintele Juncker declara, acum 3 săptămâni, în discursul său despre starea Uniunii Europene,  cât de importantă este cooperarea transfrontalieră în combaterea spălării banilor, este ușor neprofesionist să crezi că ai ce negocia cu Comisia pe tema asta, mai ales că tu nu ai o lege încă transpusă.

Cel mai trist este că doar noi și Irlanda am fost dați efectiv în judecată, însă până și Irlanda a transpus parțial directiva. Grecia a reușit să se slaveze în ultimul moment și, dacă exista cu adevărat voință în acest sens, și România ar fi putut-o face”, a declarat Horaţiu Radu pentru STIRIPESURSE.RO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri