Caută
Close this search box.

S & P destabilizează perspectivele datoriilor din Italia

Agenția de rating S & P și-a redus vineri perspectiva asupra datoriilor suverane ale Italiei, însă a lăsat ratingul său de credit neatins, ridicând presiunea asupra Romei pe fondul unei situații de opoziție cu Bruxelles-ul față de bugetul său, informează AFP.

Anunțul, care avertiza politica fiscală a Romei, pune în pericol capacitatea băncilor de a finanța economia italiană și a urmat decizia de săptămâna trecută a Moody’s de a reduce ratingul de credit al Italiei. „Perspectiva negativă reflectă riscul ca decizia guvernului de a spori și mai mult împrumuturile publice – în afară de exacerbarea poziției bugetare a Italiei deja slabă – va înăbuși recuperarea incipientă a sectorului privat”, a afirmat S & P într-o declarație. Decizia indică posibilitatea ca gradul de îndatorare să fie redus în lunile următoare.

Liga, extremă dreaptă, și mișcarea anti-constituire – Cinci stele, care guvernează în coaliție, au refuzat să își schimbe programul de cheltuieli mari, care prevede un deficit public de 2,4% din PIB în 2019. Fostul guvern de centru-stânga s-a angajat să mențină deficitul de anul viitor la 0,8% din PIB, în încercarea de a reduce datoria publică vastă a Italiei, ceea ce înseamnă o sumă fenomenală de 2,3 trilioane de euro.

Noul plan a coborât ca un balon de plumb cu Bruxelles, care a respins marți, acuzând Roma de „respingerea deschisă și conștientă a angajamentelor făcute” și a cerut o revizuire. Piețele se pregăteau pentru decizia de rating. S & P a spus că ar putea schimba perspectiva spre stabilitate dacă revenirea se va menține și povara datoriei se va stabiliza.

De la jumătatea lunii mai, când au început negocierile pentru formarea coaliției la Roma, bursa de valori din Milano a pierdut mai mult de 20%. FTSE MIB a închis în continuare cu 0,7% în minus vineri. „Spread-ul” – sau diferența dintre randamentele datoriei guvernului italian de 10 ani față de cele din Germania conservatoare fiscal – s-a dublat, mărindu-se de la 150 de puncte la 309 de puncte. Sectorul bancar italian, care deține 372 miliarde de euro din datoria suverană a țării, potrivit băncii centrale, a fost cel mai grav lovit, pierzând 36% pe bursa din Milano.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri