Caută
Close this search box.

Șapte morți și doi dispăruțui: O furtună din Nepal ucide alpiniști pe vârful Gurja din Himalaya

Cel puțin șapte călători au murit atunci când o furtună de zăpadă violentă le-a distrus tabăra pe un vârf din Himalaya din vestul Nepalului, relatează BBC.

O echipă de expediție sud-coreeană formată din cinci membri și patru ghizi din Nepal au fost la tabăra de bază a Muntelui Gurja, când furtuna a lovit, a declarat sâmbăta poliția. Echipajul unui elicopter de salvare a confirmat că a văzut șapte cadavre în ruinele taberei, dar nu a putut să rămână din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Doi alpiniști urmează să fie căutați dar salvatorii sunt sceptici și presupun că sunt, de asemenea, deja morți. „Misiunea de recuperare este în desfășurare”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Sailesh Thapa, pentru BBC. „Incidentul s-a produs din cauza unei furtuni de zăpadă. Un elicopter a încercat să aterizeze, dar nu a putut din cauza vremii rele”.

Potrivit presei locale, alpinistul sud-coreean, Kim Chang-ho, cel mai rapid personaj care ajunge la vârfurile celor mai înalți munți ai lumii, fără a folosi oxigen suplimentar, se numără printre morți. „Tabăra a fost complet distrusă”, a afirmat pentru BBC din partea oficialului districtului Myagdi, Liladhar Adhikari. „[O echipă de recuperare] a putut vedea cadavrele alpiniștilor împrăștiate lângă tabără” El a spus că o altă echipă de recuperare va fi trimisă duminică, deoarece condițiile meteorologice permit acest lucru.

Organizatorii expediției au ridicat alarma după ce au pierdut contactul cu grupul, care a pornit pe 7 octombrie, timp de aproape 24 de ore. Alpiniștii așteptau o fereastră de vreme bună ca să ajungă la vârf când furtuna a lovit vineri. Tabăra de bază, care este la cel puțin o zi de drumeție din cel mai apropiat sat, este la 3.500m pe muntele de 7.193m.

Muntele Gurja, care este rar escaladat, se află în regiunea Annapurna din Nepal, alături de Dhaulagiri, cel mai înalt munte din lume, care este predispus la avalanșă. Potrivit bazei de date Himalaya, nimeni nu a rezistat pe vârful Gurja din 1996. Doar 30 de persoane au urcat cu succes, comparativ cu mai mult de 8000 de persoane care au ajuns la vârful celui mai înalt munte din lume, Everest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri