Caută
Close this search box.

Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Marieta Safta, a demisionat

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Marieta Safta, cea care avea în subordine Direcţia Avizare Acte Normative, a demisionat. Informaţia a fost confirmată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Demisia vine în ziua în care Guvernul a adoptat OUG pe Legile Justiţiei. Marieta Safta ocupa funcţia de secretar de stat din 2017. Aceasta coordona Direcţia de elaborare acte normative, Direcţia avizare acte normative, Direcţia afaceri europene şi drepturile omului, Direcţia de drept internaţional şi cooperare judiciară şi Direcţia de prevenire a criminalităţii.

Motivul demisiei ar fi faptul că, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, aceasta s-ar afla în afara legii, ea fiind detaşată la minister de la Curtea Constituţională.  Mai exact, în noua forma a Legii 303, magistratii nu pot fi detasati în funcții de demnitate publică: „Art. 58. – (1) Secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoală Naţională de Grefieri, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia, la solicitarea acestor instituţii. Detaşarea în cadrul acestor instituţii nu se poate dispune pentru funcţii de demnitate publică.”

Guvernul a adoptat luni o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

„Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale Justiţiei. A fost publicată şi cea de-a treia lege a Justiţiei, care urmează să intre în vigoare mâine (marţi – n.r.). Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările scrise, explicite, ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta ordonanţă de urgenţă”, a afirmat ministrul Tudorel Toader, la finalul şedinţei de Guvern de luni. (foto comisarul.ro)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri