Caută
Close this search box.

Shinzo Abe despre Brexit: Japonia ar „saluta” Marea Britanie în Parteneriatul Trans-Pacific

Marea Britanie ar fi binevenită în negocierile comerciale ale Parteneriatului Trans-Pacific cu „brațele deschise” după ce va părăsi UE, a spus primul ministru al Japoniei, Shinzo Abe, citat de BBC.

În timp ce Marea Britanie și-ar pierde rolul de cale de acces în Europa după Brexit, aceasta ar păstra „puterea sa globală”, a declarat Shinzo Abe pentru „Financial Times”. El a cerut, de asemenea, Regatului Unit și UE să folosească „înțelepciunea” pentru a evita un scenariu fără acord.

Parteneriatul Trans-Pacific este un acord comercial între 11 țări, inclusiv Japonia, Canada, Australia și Malaezia. Președintele american Donald Trump și-a retras țara din acord anul trecut, imediat după ce a intrat la Casa Albă.

Comentariile lui Abe sunt susceptibile de a fi binevenite de susținătorii grupului Brexit, care susțin că Marea Britanie ar putea face mai ușor tranzacții comerciale în afara UE. Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019. Aceasta ar putea să se alăture blocului doar dacă va părăsi uniunea vamală a UE și ar putea să-și stabilească propriile tarife.

În interviu, Abe și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la un scenariu fără acord. „Sper că ambele părți pot contribui cu înțelepciunea lor și pot cel puțin să evite așa-numitul Brexit dezordonat”, a spus el. El a argumentat că o perioadă de tranziție este esențială pentru firmele japoneze, spunând: „Sper cu adevărat că impactul negativ al Brexit asupra economiei globale, inclusiv a întreprinderilor din Japonia, va fi redus la minimum”.

Japonia este un investitor major în Marea Britanie, unde mai mult de 800 de companii japoneze angajează peste 100.000 de persoane. Dar, în cursul spre Brexit, mai multe companii japoneze au declarat că intenționează să își mute principalele baze UE departe de Londra. Chiar și gigantul de electronice, Panasonic a declarat că își va muta sediul european din Marea Britanie la Amsterdam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri