Caută
Close this search box.

Șocul nu s-a terminat: Stocurile asiatice în scădere și săptămâna aceasta

Stocurile asiatice au deschis săptămâna în minus, luni, cu investitorii cu starea de spirit încă sumbră, după câteva zile de turbulențe de pe piețele spulberate de scăderile comerciale și o vină aruncată asupra băncii federale americane, informează AFP.

Acțiunile japoneze s-au dus la un nivel inferior, cu o cotă de referință Nikkei 225 care scade aproape două procente, nefiind ajutată de rapoartele pe care prim-ministrul Shinzo Abe le-ar anunța mai târziu pentru o majorare a impozitului pe vânzări. „Nu am mai văzut niciodată o creștere a prețurilor acțiunilor în trecut, după anunțarea unei majorări a impozitului pe vânzări”, a remarcat Kyoko Amemiya, strategist senior al pieței la SBI Securities.

Rezervele chinezești, care au fost cele mai afectate de debandada globală de săptămâna trecută, au fost deschise și mai mici, cu numai 0,04%, iar indicele Shenzhen Composite a fost în verde. Piețele din Hong Kong, Australia și Coreea de Sud au scăzut și ele. „Nu putem spune că șocul s-a terminat”, a spus Masayuki Kubota, strateg șef la Rakuten Securities.

Săptămâna trecută a înregistrat o vânzare generală a acțiunilor globale, determinată de temerile legate de ratele mai mari ale dobânzilor din SUA, continuarea îngrijorării față de comerțul dintre SUA și China și atacurile președintelui Donald Trump asupra Rezervei Federale.

Vineri, în ciuda încercărilor de salvare a situației inițiativa a eșuat. Câștigurile europene timpurii au scăzut, iar Dow Jones a închis cu 1,2% în urma cumpărării târzii, dar a fost, de asemenea, înmuiată în roșu pentru o parte din sesiune.

În această săptămână, comercianții trebuie să se concentreze pe o serie de date economice și zeci de rezultate ale companiei. În ceea ce privește mărfurile, prețurile petrolului au continuat să crească, deoarece comercianții s-au îngrijorat de relațiile dintre SUA și aliații săi și cei mai mari producători mondiali de petrol din Arabia Saudită. Trump a avertizat asupra „pedepselor severe” dacă se dezvăluie că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul Consulatului Regatului Saudit din Istanbul, dar Riyadh a replicat imediat, spunând că se va răzbuna.

Atât prețurile petrolului Brent Crude, cât și cele ale WTI au crescut, ceea ce a fost, de asemenea, un factor în declinul stocurilor, au afirmat analiștii.

Pe piețele de schimb valutar, lira a fost lovită de o incertitudine mai mare față de discuțiile de la Brexit, după negocierile dintre Londra și Bruxelles nu a reușit să facă progrese în chestiunea îngrijorătoare a frontierei Irlandei de Nord. Au existat, de asemenea, rapoarte că premierul Theresa May ar putea fi victima unei rebeliuni în cabinet și că partenerul său de coaliție, Partidul Unirii Democratice din nordul Irlandei (DUP), ar putea să își voteze bugetul, eventual declanșând alte alegeri. Lira s-a scufundat în comerțul asiatic la începutul unei săptămâni de marcă și pauză pentru moneda britanică. „Va rămâne o sumă enormă pentru această săptămână, iar lira va fi probabil mult mai mare sau mai mică decât este acum până la sfârșitul săptămânii”, a declarat Ray Attrill, șeful strategiei FX la National Australia Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri