Caută
Close this search box.

SUA declasează misiunea diplomatică pentru palestinieni

Statele Unite au declasat, joi, principala misiune diplomatică pentru palestinieni, plasând-o sub autoritatea ambasadei SUA în Israel, informează AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că consulatul general, un birou separat care gestionează relațiile cu palestinienii, va fi înlocuit de o nouă Unitate pentru Afacerile Palestiniene în interiorul controversatei ambasade americane din Ierusalim. Această mișcare va face ca ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, să fie criticat de palestinieni pentru sprijinul acordat așezărilor israeliene din Cisiordania, principalul interlocutor al conducerii palestiniene. Schimbarea, condamnată rapid de palestinieni, urmează unei serii de obstacole în calea lor din partea președintelui Donald Trump, care a transformat politica SUA în mod drastic față de Israel.

Avocații pro-israelieni au salutat decizia, spunând că a confirmat faptul că SUA au recunoscut întregul Ierusalim ca parte a Israelului. „Această decizie este determinată de eforturile noastre globale de îmbunătățire a eficienței și eficacității operațiunilor noastre, care nu semnalează o schimbare a politicii SUA”, a declarat Pompeo într-o declarație. El a spus că Statele Unite „continuă să nu ia nici o poziție” cu privire la felul în care orice formă de pace dintre israelieni și palestinieni se va crea.

Moment critic

Conducerea palestiniană a respins explicația „eficienței” lui Pompeo. Decizia are „mult de-a face cu plăcerea unei echipe americane ideologice care este dispusă să desființeze fundamentele politicii externe americane și a sistemului internațional, pentru a recompensa încălcările și crimele israeliene”, a declarat negociatorul șef al palestinienilor, Saeb Erekat. „Administrația Trump face parte din această problemă, nu face parte din soluție”, a adăugat el.

Puterile internaționale au de zeci de ani menținute reprezentări separate și autonome față de Israel și palestinieni, pe baza sprijinirii eventualei creări a unui stat palestinian independent. Ei au insistat ca statutul Ierusalimului, pe care atât israelienii și palestinienii îl consideră drept capitală, ar trebui negociat între părți în cadrul oricărei înțelegeri finale.

În decembrie anul trecut, Trump a inversat politica americană de lungă durată și a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, determinându-l pe președintele palestinian Mahmud Abbas să-i boicoteze administrația. Ambasada a fost transferată oficial pe 14 mai. De atunci, administrația Trump a forțat palestinienii să-și închidă misiunea de la Washington și a redus sute de milioane de dolari din ajutoare, în încercarea de ai forța la masa negocierilor. Ginerele lui Trump, Jared Kushner, alături de Friedman și trimisul pentru pace, Jason Greenblatt, lucrează timp de luni de zile la o propunere de pace încă secretă, pe care palestinienii se tem că va fi extrem de unilaterală față de Israel.

Mișcarea de joi închide aproape toate contactele diplomatice directe între Statele Unite și palestinieni, au spus analiștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri