Caută
Close this search box.

SUA își protejează statutul dominant în sectorul tehnologic: Impune restricții pentru firmele chineze de tehnologie

Departamentul de Comerț al SUA a vizat, luni, o companie chineză de tehnologie cu restricții pentru a întrerupe accesul la tehnologia americană, spunând că firma ar putea dăuna securității SUA, relatează AFP.

Președintele Donald Trump a catalogat China ca o amenințare economică pentru Statele Unite și companiile americane accentuându-și strategia tarifară agresivă cu scopul de a împiedica țara asiatică să devină dominantă în sectoarele tehnologice-cheie.

Noile restricții înseamnă că firmele americane vor avea nevoie de aprobarea specială pentru a exporta produsele destinate utilizării de către compania deținută de stat – Fujian Jinhua Integrated Circuit Company, Ltd., potrivit unei declarații. Compania se apropie de finalizarea capacității de producție substanțiale pentru circuitele integrate dinamice de acces aleatoriu (DRAM), care ar putea fi bazate pe tehnologia SUA. Totuși, această producție „amenință viabilitatea economică pe termen lung a furnizorilor americani pentru aceste componente esențiale ale sistemelor militare americane”, a spus Departamentul de Comerț. „Când o companie străină se angajează într-o activitate contrară intereselor noastre de securitate națională, vom lua măsuri ferme pentru a ne proteja securitatea națională”, a declarat într-o declarație secretarul de comerț, Wilbur Ross. El a spus că restricțiile la export ar limita „capacitatea Jinhua de a amenința lanțul de aprovizionare pentru componentele esențiale ale sistemelor noastre militare”.

China a înființat Jinhua în februarie 2016, în încercarea de a-și realiza propriile chip-uri produse la domiciliu, firma a investit 37 miliarde de yuani (5,6 miliarde de dolari) în acel an pentru a construi o linie de producție. Semiconductorii se numără printre cele mai mari importuri ale Chinei, rivalizând cu petrolul, și au devenit o amintire clară a dependenței de tehnologia americană.

La începutul acestui an, Washingtonul a interzis gigantului chinez ZTE de telecomunicații și smartphone-uri să cumpere componente critice din SUA timp de șapte ani, amenințând supraviețuirea acestuia, ca pedeapsă pentru încălcarea controlului exporturilor americane. Într-o înțelegere încărcată din punct de vedere politic, Washingtonul a permis companiei ZTE să reia importurile în condiții grele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri