Caută
Close this search box.

Tragedie într-un colegiu din Crimeea: Acțiunile adolescentului motivate de „răzbunare”

Un adolescent care a ucis 20 de persoane într-un colegiu din Crimeea ar fi fost motivat de răzbunare pentru agresiune, a spus o fată care a susținut că este fosta lui iubită, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că masacrul a fost influențat de împușcăturile din SUA, informează AFP.

Putin a spus în cadrul unui forum din sudul orașului Sochi că uciderea a fost „rezultatul globalizării” și continuarea unei tendințe care a început în SUA. „Nu creăm suficiente conținuturi bune (online) pentru tineri, ceea ce duce la acest tip de tragedie”, a declarat președintele, al cărui guvern a crescut, în ultimii ani, controlul pe internet. Comentariile lui Putin au venit în timp ce anchetatorii au încercat să stabilească ce l-a determinat pe Vladislav Roslyakov, de 18 ani, să deschidă focul asupra colegilor de la un colegiu tehnic din Kerch, un oraș din Peninsula Crimeea anexată Moscovei, înainte de a se sinucide. Mai mult de 40 de persoane au fost rănite.

Într-un interviu acordat presei de stat, o fată care pretinde a fi fosta lui iubită l-a descris ca fiind o persoană „bună și grijulie” care se plângea de agresiune. „El ar fi spus că și-a pierdut încrederea în oameni atunci când colegii săi au început să-l umilească pentru că nu era ca toți ceilalți”, a spus Zlata, în vârstă de 15 ani, la postul de televiziune finanțat de Kremlin. „Vladislav mi-a spus întotdeauna despre certurile frecvente cu oamenii din jurul lui”, a spus ea, adăugând că el „nu a vrut să trăiască” din cauza asta. Fata, care s-a despărțit de Roslyakov într-un timp nespecificat înainte de ucidere, a declarat ca era un entuziast al împușcăturilor. „Îmi pare rău pentru persoanele pe care le-a împușcat și îmi pare foarte rău că s-a sinucis. Era un prieten foarte bun”, a spus ea.

Tabloul groazei

Ministrul sănătății din Rusia a prezentat cel mai recent număr de morți – 20. Cu câteva ore mai devreme, autoritățile orașului au publicat o listă cu 19 victime – nouă dintre acestea fiind sub vârsta de 18 ani. Un băiat de 15 ani, Serghei Stepanenko, a fost cea mai tânără victimă.  Mulți dintre cei internați în spital au fost răniți de o explozie cu bile metalice și alte obiecte care le-a afectat organele.

Ministrul sănătății, Veronika Skvortsova, a declarat jurnaliștilor că majoritatea celor care au murit au suferit răni prin împușcături, în timp ce explozia a „tocat” corpurile victimelor și mai multe membre au fost amputate.

Columbine „à la russe”

Adolescentul „s-a mutat de la o cameră la alta și, ca un luptător experimentat al forțelor speciale, a aruncat mai întâi o grenadă de casă înainte de a împușca oamenii”, scrie cotidianul rus „Kommersant”. Ziarul a numit împușcăturile „o crimă fără precedent în Rusia”, care are stricte controale asupra armelor.

Mai multe instituții media au făcut o comparație cu masacrul din 1999 din Columbine, SUA, care a lăsat 13 morți. Fotografiile care circulă pe internet arătă că Roslyakov purta un tricou similar cu Eric Harris, unul dintre ucigașii din Columbine. „Pe hârtie, el avea un caracter ideal, pur și simplu nu înțelegem”, a declarat liderul Crimeei, Serghei Aksyonov, jurnaliștilor.

 

Potrivit „Kommersant”, adolescentul „a crescut într-o familie destul de săracă” cu un tată cu handicap. Ziarul a spus că mama lui Roslyakov este un Martor al lui Iehova – o organizație creștină considerată „extremistă” și interzisă în Rusia. Televiziunea rusă a anunțat că aceasta lucrează la un spital care a tratat victimele.

Potrivit agenției RIA Novosti, forțele de securitate au percheziționat casa lui Roslyakov în urma asasinatelor.

Statistică dureroasă

Localnicii șocați au adus flori, lumânări și jucării la scena crimei joi dimineața, în timp ce armata și polițiștii au izolat colegiul. „Noi toți am pierdut oameni apropiați, copiii din Kerch. Trebuie să cunoaștem adevărul acum”, a declarat unul dintre rezidenți.

Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat joi că „trebuie luate măsuri pentru a minimiza sau a elimina în totalitate astfel de riscuri în viitor”. Dar acest atac nu este singular în Rusia. Atacurile adolescenților în școli și colegii au lovit recent titlurile din Rusia. În ianuarie, un elev a atacat un profesor și pe colegii săi cu un topor în Siberia și a încercat să aprindă clădirea școlii. În aprilie, un alt student a înjunghiat un profesor și un coleg în Munții Ural și apoi a dat foc la o sală de clasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri