Caută
Close this search box.

Trump abrogă tratatul nuclear, Rusia avertizează cu represalii

trump putin

Președintele Donald Trump a declarat că Washingtonul va ieși din tratatul din epoca războiului rece care a eliminat o serie de arme nucleare din cauza încălcărilor rusești, declanșând un avertisment cu privire la măsurile de retorsiune de la Moscova, informează Reuters.

Tratatul privind forțele nucleare intermediare, negociat de către președintele de atunci Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1987, a impus eliminarea rachetelor nucleare și convenționale de rază scurtă și intermediară de ambele țări. „Rusia, din păcate, nu a onorat acordul, așa că vom termina acordul și vom ieși”, a declarat Trump reporterilor sâmbătă după un miting din Nevada. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat duminică că retragerea unilaterală a SUA va fi „foarte periculoasă” și va conduce la o retorsiune militaro-tehnică.

Autoritățile americane consideră că Moscova se dezvoltă și a implementat un sistem lansat la sol, încălcând tratatul INF, care i-ar permite să lanseze un atac nuclear asupra Europei în scurt timp. Rusia a negat în mod consecvent o astfel de încălcare.

Trump a afirmat că Statele Unite vor dezvolta armele, cu excepția cazului în care Rusia și China sunt de acord cu oprirea dezvoltării. China nu este parte a tratatului și a investit masiv în rachete convenționale, în timp ce INF a interzis posesia de rachete balistice lansate la sol sau de rachete de croazieră cu o distanță între 500 și 5.500 km.

Consilierul pentru securitate națională al lui Trump, John Bolton, va vizita Moscova săptămâna viitoare.

Ryabkov, în comentariile raportate de agenția de știri RIA, controlată de stat, a declarat că, dacă Statele Unite s-ar retrage, Rusia nu ar avea altă opțiune decât să se răzbune, inclusiv luând măsuri nespecificate de „natură militaro-tehnică”. „Dar ar fi preferabil ca lucrurile să nu ajungă atât de departe”, a spus RIA. Agenția de știri TASS l-a citat spunând că retragerea ar fi „un pas foarte periculos” și Washingtonul nu Moscova nu au respectat tratatul. El a spus că administrația Trump folosește tratatul în încercarea de a șantaja Kremlinul, punând în pericol securitatea globală. „… Bineînțeles, nu vom accepta metode de ultimatum sau șantaj”, a spus el pentru Interfax.

Ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, în comentariile raportate de „Financial Times”, a declarat că Londra este „hotărâtă” în spatele Washingtonului în legătură cu această chestiune și că Kremlinul a făcut o batjocură a acordului.

Un răspuns

  1. E o vorba romaneasca: Cand Dumnezeu vrea sa te piarda, iti ia intai mintile.
    Nu prea cred ca individul in cauza a avut ca si copil, adult, matur sau acum, la varsta senecturii, o data sau vreodata „toate tiglele pe casa”.
    Ca individ este „acceptabil” la limita dintre comic si tragic, in Purgatoriul dintre Iad si Paradis. Om serios, nu e. Dar nici nu cred, ce si asa cum doresc „lorzii”, unii, putini, doar unul, adulat de Obama si care se crede „ombilico del mondo”, duca-se pe pustii, da-ti apare in fata pe la National Geografic. In fine.
    Revenind la subiect, daca pana la acel anuntat moment, acordul INF tinea in frau incercarile revansarde ale copiilor (vezi Israel-Iran-Coreea) sau liceenilor (vezi China, India si tarile din grupul imvingator in WW2 sau, mai stii?), ramai pe loc, te clatini si vrei in pat, inainte la toaleta, suni mama, iti cercetezi horoscopul, vrei iar la baie, intri pe Europa Libera, sugi o vitamina si mai, mai sa faci „ce-facut ‘tactu”.
    Cine, care acord mai tine intr-o ordine miscarile nucleare? Iata ca niciunul si se pare ca America se afla, in sfarsit, la apogeul ei prietenos, fratesc, educativ si pro-uman si se mai pare, recidivand, ca se retrage intr-un nou izolationism. Si asta se pare ca o vrea poporul si/sau marile companii.
    Oare? Daca America iese din Asia este terminata. Cu Europa aproape a terminat-o, are in schimb „gigantii economici” din tarile baltice si niste palide nordice. „Mica Britanie”,cu o regina muribunda care mai vrea 2,5 ani de domnie „adevarata”.
    Ce dracului de lume mai este si asta?
    Nu mai exista dialog, ONU este o rusine, fiecare stat sau grup armat isi zangane armele, diplomatia exista doar in scoli, copii invata sa fie transgenderi si nu mai vor sa munceasca, marile companii se implica in politica, mama a murit si „ogarii de cenusa” isi marcheaza teritoriul.
    Hai sa facem o rugaciune, ca la vot am facut un „rahat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri