Caută
Close this search box.

Trump nemulțumit de explicațiile saudite privind cazul Khashoggi

Președintele american, Donald Trump, a declarat luni că este încă nemulțumit de ceea ce a auzit din Arabia Saudită despre uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în Turcia, dar nu a vrut să-și piardă investițiile din Riyadh, informează Reuters.

Trump a vorbit duminică cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al celui mai important exportator de petrol din lume. El a declarat reporterilor luni că are echipe în Arabia Saudită și Turcia care lucrează la acest caz și ar ști mai multe după ce se vor întoarce la Washington, luni seara sau marți.

Directorul CIA, Gina Haspel, a călătorit luni în Turcia pentru a lucra la investigația Khashoggi, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu această chestiune.

„Nu sunt mulțumit de ceea ce am auzit”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă. „Nu vreau să pierd toată investiția făcută în țara noastră. Dar vom ajunge la miezul problemei”. El a spus ulterior pentru „USA Today” că a crezut că moartea era un „complot eșuat”. Trump și-a exprimat reticența de a pedepsi economiștii din Arabia Saudită, invocând achizițiile de armament american și investițiile în companiile din SUA.

Prințul Mohammed s-a întâlnit la Riyadh cu Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, și a discutat despre „importanța parteneriatului strategic Arabia Saudită-SUA”, a afirmat mass-media saudită. Purtătorul de cuvânt al lui Mnuchin a declarat pe Twitter că cei doi au discutat investigația Khashoggi, precum și sancțiunile Iranului și problemele economice din Arabia Saudită. Mnuchin și-a anulat miercuri angajamentul unui discurs la o conferință de investiții saudită, la fel ca și alte douăsprezece difuzoare de top.

Sute de bancheri și directori de companii au fost încă așteptați să participe la Inițiativa investițiilor viitoare, care are drept scop să ajute țara să își reducă dependența economică de exporturile de petrol. Dar uciderea lui Khashoggi a afectat un eveniment care a atras anul trecut elite ale afacerilor globale și a câștigat pseudonimul „Davos in the Desert”.

Khashoggi, un cronicar „Washington Post” și critic al prințului moștenitor, care a trăit în Statele Unite, a dispărut după ce a intrat în consulatul saudit de la Istanbul la 2 octombrie pentru a obține documente pentru căsătoria sa viitoare. Arabia Saudită a negat inițial cunoașterea unor detalii despre soarta sa înainte de a spune că a fost ucis într-o luptă în consulat, o explicație care a atras scepticism din partea mai multor guverne occidentale. În urma revoltei globale determinată de dispariția jurnalistului, comentariile lui Trump au variat de la interpretarea rolului Riyadhului în a avertiza asupra posibilelor sancțiuni economice. El a subliniat în mod repetat importanța regatului ca un aliat al SUA și a spus că prințul Mohammed a fost un lider puternic și înflăcărat. Pentru aliații Arabiei Saudite, se va pune întrebarea dacă ei consideră că prințul Mohammed, care s-a ilustrat ca reformator, are vreo vină. Regele Salman, în vârstă de 82 de ani, a cedat conducerea Arabiei Saudite prințului moștenitor de 33 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri